X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΓια «νέα ηγεμονία» γράφει ο Guardian αναφορικά με τις εκλογές στην Ελλάδα

Για «νέα ηγεμονία» γράφει ο Guardian αναφορικά με τις εκλογές στην Ελλάδα

Η «πολιτική υπερβολή» του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «σεισμού» τη νύχτα των εκλογικών αποτελεσμάτων μοιάζει σχεδόν δικαιολογημένη, σχολιάζει ο Guardian σε κύριο άρθρο του για τις ελληνικής εκλογές τίτλο «Η νέα ηγεμονία».

Σημειώνεται ότι πριν από την Κυριακή και επί περισσότερο από 40 χρόνια κανένα κυβερνών κόμμα δεν είχε αυξήσει το ποσοστό του σε εκλογές.

Αναφέρεται επίσης ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις περί πλήγματος για τον κ. Μητσοτάκη από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και την τραγωδία των Τεμπών.

Πλέον, προσθέτει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, σε δεύτερες εκλογές και με νέο εκλογικό σύστημα πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξασφαλίσει μία σημαντική εντολή.

Επιχειρώντας να εξηγήσει το αποτέλεσμα, η εφημερίδα αναφέρει πως εν μέρει οφείλεται στις ενδείξεις οικονομικής προόδου στη χώρα και εν μέρει επειδή οι ψηφοφόροι αναζήτησαν σταθερότητα και συνέχεια, έχοντας πληγωθεί από την κρίση χρέους.

Από την οπτική της αριστεράς, αναφέρει επίσης το άρθρο, οι εκλογές συνιστούν ήττα που «ίσως αποδειχθεί το ζοφερό φινάλε ενός πολιτικού κύκλου που ξεκίνησε το 2015 με την εντολή που είχε κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας να αντισταθεί στα μέτρα συντριπτικής λιτότητας» που απαιτούσε η τρόικα.

Σχολιάζεται πως οι συνθήκες της αναστροφής του τότε πρωθυπουργοϋ έχουν κατακερματίσει την αριστερά και έχουν υπονομεύσει την αξιοπιστία της, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι έχει χαθεί η πίστη στο κύριο προοδευτικό κόμμα της Ελλάδας και στον ηγέτη του.

Η δε επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ «ίσως παραπέμπει σε μια μελλοντική επανευθυγράμμιση», προσθέτει ο Guardian, με το πολιτικό μέλλον του κ. Τσίπρα να μοιάζει αβέβαιο μετά από το αποτέλεσμα που συνιστά «ταπείνωση».

Το άρθρο εκτιμά ότι για το καλό των εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών που ζουν κοντά στα πρόθυρα, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα πρέπει να ανασυγκροτηθούν γρήγορα και να βρουν κοινό έδαφος, διότι «οι φιλικές προς τις αγορές μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη ευχαριστούν τράπεζες και επενδυτές και καθησυχάζουν τη μεσαία τάξη, αλλά οι λιγότερο εύποροι συνεχίζουν να υποφέρουν τις δεινές επιπτώσεις της τιμωρητικής και διαρκούς λιτότητας».

Σε άλλη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος από την ίδια εφημερίδα, με τίτλο «Η εκλογική νίκη του Έλληνα Πρωθυπουργού οφείλεται στην ανάκαμψη από την οικονομική κρίση», σχολιάζεται ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι πίστωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο συντηρητικό κόμμα του την ανοικοδόμηση μετά από την καταστροφή.

Παρατίθενται τα στοιχεία που απεικονίζουν αυτή την «καταστροφή» και σε αντιδιαστολή τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ως όρος τον «απροσδόκητα» υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και τα έργα υποδομών.

Η ανάλυση κλείνει με το σχόλιο πως ακόμα και αν η ευρωπαϊκή κρίση ακρίβειας δαγκώνει πιο σκληρά στην Ελλαδα από αλλού, η χώρα απέχει πολύ από το σημείο όπου βρισκόταν πριν από μία δεκαετία – «και για αυτό οι ψηφοφόροι μοιάζει να έχουν ευχαριστήσει τον Μητσοτάκη».

Στην ιστοσελίδα του ο Guardian φιλοξενεί και δηλώσεις έξι Ελλήνων ψηφοφόρων που εξηγούν την επιλογή τους στην κάλπη.

Σε νεότερη αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, οι Financial Times, εξάλλου, γράφουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις με νοοτροπία φιλική προς τις επιχειρήσεις και να επιταχύνει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ανάκαμψης από την πανδημία.

Όπως κάνουν τα πλείστα βρετανικά δημοσιεύματα των ημερών, ωστόσο, έτσι και η ανταπόκριση των FT επισημαίνει για ακόμα μία φορά τα ερωτηματικά που διατυπώνονται ως προς το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις καταγγελίες περί παράνομης απώθησης μεταναστών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share