X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Αργεντινή μπορεί να καταφύγει ξανά σε γιουάν για να αποφύγει χρεοκοπία...

Η Αργεντινή μπορεί να καταφύγει ξανά σε γιουάν για να αποφύγει χρεοκοπία του ΔΝΤ

Ο χρόνος τελειώνει για την Αργεντινή προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη εκταμίευση δανείου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει το παλαιότερο χρέος του ταμείου που θα λήξει τις επόμενες ημέρες.

Καθώς και οι δύο πλευρές λένε ότι η συμφωνία για τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για την αποδέσμευση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δάνειο του ΔΝΤ ήταν κοντά, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, και ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ρευστά συναλλαγματικά αποθέματα, το Μπουένος Άιρες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μια γραμμή ανταλλαγής με το Πεκίνο, ξανά, για να πραγματοποιήσει μια πληρωμή 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους όρους του δανείου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε το 2022, τα κεφάλαια αποδεσμεύονται σε δόσεις με βάση τακτικές αναθεωρήσεις των βημάτων που κάνει η Αργεντινή για να στηρίξει την οικονομία της.

Οι προσπάθειες της Αργεντινής να ενισχύσει τα αποθέματά της και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας πέμπτης αναθεώρησης. Το ΔΝΤ χαιρέτισε τα βήματα που ανακοίνωσε το Μπουένος Άιρες τη Δευτέρα, τα οποία περιελάμβαναν φόρους εισαγωγών και μια νέα σειρά συναλλαγματικών ισοτιμιών που σχετίζονται με το εμπόριο και ασθενέστερων συναλλαγματικών ισοτιμιών για τη δημιουργία αποθεματικών σε αυτό που η Goldman Sachs αποκάλεσε «σιωπηρή υποτίμηση».

Ωστόσο, οι πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις τέτοιων βημάτων σημαίνουν ότι ο Υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, ο οποίος είναι υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεν θα βιαστεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε επώδυνα μέτρα.

Για να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια του ΔΝΤ, η Αργεντινή πρέπει πρώτα να καταλήξει σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με το Ταμείο για την πέμπτη αναθεώρηση, η οποία στη συνέχεια πρέπει να υπογραφεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, αποπληρωμή ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκκρεμεί για τις 31 Ιουλίου και σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων ληξιπρόθεσμη την 1η Αυγούστου για δάνειο από το 2018. Δεν είναι σαφές εάν το εκτελεστικό συμβούλιο θα μπορέσει να συνεδριάσει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Το ΔΝΤ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει σύντομα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για να συζητηθεί το πρόγραμμα της Αργεντινής.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν συνήθως περίπου δύο εβδομάδες για να διαβάσουν τα έγγραφα που συνδέονται με οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού προτού ψηφίσουν για μια αναθεώρηση ή ένα νέο δάνειο.

Το χρονοδιάγραμμα είναι κρίσιμο για την Αργεντινή, η οποία είναι σχεδόν εκτός επιλογών, δεδομένου ότι τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας εξαντλούνται εδώ και χρόνια υπό αυστηρούς ελέγχους συναλλάγματος από την κυβέρνηση. Η έλλειψη δολαρίου έγινε ακόμη χειρότερη φέτος, επειδή η Αργεντινή, ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, επλήγη από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων έξι δεκαετιών.

Τα ακαθάριστα αποθεματικά ανέρχονται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά τα καθαρά αποθεματικά της οικονομίας, αφαιρώντας τις υποχρεώσεις, είναι πάνω από μείον 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αργεντινή πραγματοποίησε την τελευταία πληρωμή του ΔΝΤ που οφειλόταν στα τέλη Ιουνίου εν μέρει με τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα του ΔΝΤ (SDRs), αλλά οι αναλυτές υπολόγισαν ότι αυτό έχει εξαλείψει τα 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της χώρας από το ΔΝΤ.

Αυτό αφήνει ως επιλογή, μια γραμμή ανταλλαγής γιουάν με το Πεκίνο, την οποία η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αποφύγει τις καθυστερήσεις με το ΔΝΤ.

Η Αργεντινή χρησιμοποίησε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε γιουάν από μια πρόσφατα διευρυμένη γραμμή ανταλλαγής με την Κίνα για να ολοκληρώσει την πληρωμή του Ιουνίου στο ΔΝΤ. Η χώρα έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια της ελεύθερα προσβάσιμης γραμμής ανταλλαγής, επομένως θα έχει περισσότερα από αρκετά για να καλύψει τις επερχόμενες πληρωμές της.

Η έλλειψη πληρωμών θα έθετε αυτόματα την Αργεντινή σε χρεοκοπία με το ΔΝΤ, επειδή δεν υπάρχει περίοδος χάριτος με τον πολυμερή δανειστή.

Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις πληρωμών έως και 180 ημέρες θεωρούνται βραχυπρόθεσμες καθυστερήσεις, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ. Αυτά μπορούν να εκκαθαριστούν με την απλή καταβολή του οφειλόμενου ποσού, αλλά μια καθυστέρηση θα μπορούσε να προκαλέσει νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θέτοντας το Μπουένος Άιρες υπό μεγαλύτερη πίεση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share