X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Βουλή ενέκρινε ομόφωνα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €91.7 εκατομμύρια για τις ανάγκες...

Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €91.7 εκατομμύρια για τις ανάγκες της πανδημίας

Ομόφωνα η Βουλή ενέκρινε τον 4ο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση και αφορά κυρίως χρηματοδότηση αναγκών που προέκυψαν λόγω διαχείρισης της πανδημίας

Ο νόμος που πέρασε με τις θετικές ψήφους 48 βουλευτών προβλέπει συμπληρωματικές πιστώσεις ύψους €91.7 εκ. και χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών προς υλοποίηση διάφορων σκοπών που αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου COVID-19, για τους οποίους δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόνοια ή η πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2021 είναι ανεπαρκής.

Συγκεκριμένα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αφορά την κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω υλοποίησης σειράς μέτρων για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών είναι και η υλοποίηση του Σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, ύψους €900.000 και η συνέχιση της υλοποίησης των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας για τον μήνα Αύγουστο ύψους € 5 εκ.

Επίσης αφορά την στήριξη σε θέματα αερομεταφορών λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 ύψους 6,3 εκ. ευρώ.

Επίσης προβλέπονται κονδύλια για συνέχιση των έκτακτων μέτρων προστασίας στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του 2021 και συγκεκριμένα για αγορά υπηρεσιών από φοιτητές/ πτυχιούχους για συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για Covid-19 και για διενέργεια μοριακών εξετάσεων Covid-19. Επίσης για αγορά υπηρεσιών, αποκατάσταση, μεταφορά και φιλοξενία κρουσμάτων (Eden), στελέχωση ιατρείων δημόσιας υγείας και μοριακών ελέγχων, για αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία και προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με βάση τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή και κατακυρωθεί. Οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 38 εκ. ευρώ.

Ακόμα ο συμπληρωματικές προϋπολογισμός αφορά αυξημένες δαπάνες του Υφυπουργείου Τουρισμού για συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού μέχρι το τέλος του χρόνου, ξενοδοχεία καραντίνας και περιορισμού ατόμων λόγω πανδημίας και υφιστάμενες υποχρεώσεις του Υφυπουργείου έναντι Οργανωτών Ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών για το έκτακτο σχέδιο στήριξης που εγκρίθηκε από ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο. Οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 11,5 εκ. ευρώ.

Τέλος προβλέπονται άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους ύψους 30 εκ. ευρώ. που αφορούν αποκλειστικά την πανδημία.

Παράλληλα εγκρίθηκε τροπολογία των βουλευτών του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη, του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά και της ΔΗΠΑ Αλέκου Τρυφωνίδη, σύμφωνα με την οποία γίνεται ένθεση σημείωσης, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους, ύψους €30 εκ. , να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 33 βουλευτές και 15 εναντίον.

Παράλληλα απορρίφθηκε οριακά τροπολογία των βουλευτών του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, Αντρέα Καυκαλιά και Χρίστου Χριστοφίδη που αποσκοπούσε στην εκ των προτέρων ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών ώστε να δώσει την γραπτή συγκατάθεσή της για την πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου, για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην τοποθέτησή της η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε και είπε ότι δεν δόθηκε καμιά επεξήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για το ποιες ανάγκες θα καλυφθούν από το κονδύλι των 30 εκ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά σημείωσε ότι μετά από τόσους μήνες πανδημίας υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά αποθέματα για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Εστίασε στα σχέδια στήριξης του τουρισμού που όπως είπε, απέδωσαν και συνεχίζονται. Αυτές είπε, είναι αναπτυξιακές δράσεις για να επαναφέρουμε την οικονομία στη σωστή πορεία. Διευκρίνισε επίσης ότι τα 30 εκ. ευρώ αφορούν μόνο θέματα που σχετίζονται με την πανδημία αν και εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα είπε ότι η τροπολογία του ΑΚΕΛ ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην ταχύτητα υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο ΔΗΣΥ πρόσθεσε καταψηφίζει και τις δύο τροπολογίες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΑΚΕΛ και είπε η Κυβέρνηση προτείνει μια γενική ρύθμιση για πρόσληψη εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είπε ότι η πρόταση αποσκοπεί στον έλεγχο αυτών των εργοδοτουμένων και στο να σταλεί το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι θα υπάρχει έλεγχος και προσπάθεια διαφάνειας στο πλαίσιο του Σχεδίου .

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι μένουν εκτός πρόνοιας και στήριξης αρκετές επιχειρήσεις που δεν έχουν επαναλειτουργήσει μέχρι σήμερα, ενώ αποτελεί πρόβλημα και η εξαίρεση των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι και αυτοί δεν συναινούν στο θέμα των 30 εκ. ευρώ αφού δεν ξέρουν που θα ξοδευτούν. Έθεσε επίσης το θέμα της απαίτησης από το Υπουργείο Εργασίας ποσών που είχαν καταβληθεί για στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και ζήτησε να ανοίξει επικοινωνία το Υπουργείο με αυτούς τους ανθρώπους.

Ο Βουλευτής των Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό αλλά και τις δύο τροπολογίες και ότι δεν πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή 30 εκ. ευρώ χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share