X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ ΕΚΤ τερματίζει άτυπη επιδότηση των ελάχιστων αποθεμάτων ρευστότητας τραπεζών

Η ΕΚΤ τερματίζει άτυπη επιδότηση των ελάχιστων αποθεμάτων ρευστότητας τραπεζών

Τον τερματισμό μιας έμμεσης χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω της παραχώρησης επιτοκίου για καταθέσεις των ελάχιστων αποθεμάτων ρευστότητας, αποφάσισε η ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρία αναθέτοντας μηδενικό επιτόκιο επί των ελάχιστων αποθεμάτων που διατηρούν οι τράπεζες.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Τα ελάχιστα αποθέματα ρευστότητας έχουν καθοριστεί στο 1% των καταθέσεων μίας ημέρας, των καταθέσεων τακτής προθεσμίας μέχρι και δύο χρόνια με περίοδο αποπληρωμής έως και δύο χρόνια. Τα ελάχιστα αποθέματα κατατίθενται από τα πιστωτικά ιδρύματα στις Κεντρικές Τράπεζες (μέλη του ευρωσυστήματος) των χωρών τους.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η απόφαση της ΕΚΤ δεν αποσκοπεί σε μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών, την ώρα που τα στοιχεία καταδεικνύουν πολλαπλή ρευστότητα αλλά και ανομοιογένεια σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά ιδρύματα στην ευρωζώνη.

Ο μηδενισμός του επιτοκίου για τα ελάχιστα αποθέματα έγινε καθώς θεωρείται ότι η ΕΚΤ έδινε μια έμμεση επιδότηση στα αποθέματα αυτά, την στιγμή που αποτελούσαν μια ελάχιστη ρυθμιστική και εποπτική απαίτηση.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως ο τοκισμός των ελάχιστων αποθεμάτων είχε καθοριστεί στο ύψος του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, το οποίο μετά τις σημερινές αποφάσεις, αυξήθηκε στο 3,75%.

Σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ σημειώνει ότι το ΔΣ θεωρεί πως η απόφαση αυτή «θα διαφυλάξει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής διατηρώντας αφενός τον τρέχοντα βαθμό ελέγχου στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και διασφαλίζοντας αφετέρου ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια μετακυλίονται πλήρως στις αγορές χρήματος».

«Ταυτόχρονα», σημειώνεται, «θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της νομισματικής πολιτικής μειώνοντας τους συνολικούς τόκους που χρειάζεται να καταβληθούν επί των υποχρεωτικών αποθεματικών για να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη κατεύθυνση».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share