Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την 11η αύξηση στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και πιθανώς μια τελευταία κίνηση στην επιθετική της μάχη για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η αύξηση, που αναμένεται από επενδυτές με πιθανότητα σχεδόν 100%, θα ανέβαζε το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο εύρος 5,25%-5,50%. Αυτό θα το φέρει στο υψηλότερο επίπεδο περίπου πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση του 2007-2009.

Σύμφωνα με το Reuters, η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική σε άνοδο των επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν, με συνεχή ανάπτυξη και ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται επί του παρόντος στο χαμηλό 3,6%.

Στην πραγματικότητα, για να αξιολογήσει τα επόμενα της βήματα, η Fed θα κρίνει εάν η οικονομία παραμένει πολύ ισχυρή για να επιστρέψει ένα ακόμη υψηλό ποσοστό πληθωρισμού στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας έναντι ενδείξεων ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία «αποπληθωρισμού», που είναι πιθανό να συνεχιστεί ακόμη και χωρίς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Μετά από μια ταχεία σειρά αυξήσεων επιτοκίων τον περασμένο χρόνο, με την κεντρική τράπεζα να κινείται σε ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις 0,75% σε κάποιο σημείο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι τώρα παίρνουν αποφάσεις από συνάντηση σε συνάντηση, με βάση εισερχόμενα δεδομένα, μια προσέγγιση που αποσκοπεί να διατηρήσει τις επιλογές τους ανοιχτές και μια προσέγγιση που είναι πιθανό να τονίσει ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τις 2 μ.μ. τοπική ώρα (9μμ ώρα Κύπρου).

Πηγή:ΚΥΠΕ