X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΗ Κομισιόν ανακοίνωσε έγκριση του πρώτου ετήσιου προγράμματος εργασιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου...

Η Κομισιόν ανακοίνωσε έγκριση του πρώτου ετήσιου προγράμματος εργασιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας

H Kομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σήμερα μια δέσμη αποφάσεων που υποστηρίζουν την ικανότητα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας του αμυντικού κλάδου της ΕΕ.

Η έγκριση του πρώτου ετήσιου προγράμματος εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ – EDF) ανοίγει το δρόμο για την άμεση έναρξη 23 προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικής χρηματοδότησης για τη στήριξη συνεργατικών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στον τομέα της άμυνας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πρόδρομο πρόγραμμα του EDF, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Βιομηχανικής Άμυνας (EDIDP), επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση 26 νέα έργα με προϋπολογισμό άνω των 158 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, δύο μεγάλα έργα ανάπτυξης ικανοτήτων έλαβαν σήμερα απευθείας χορηγούμενη επιχορήγηση ύψους 137 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του EDIDP.

Κατά το πρώτο έτος, το EDF θα συγχρηματοδοτήσει έργα μεγάλης κλίμακας και σύνθετα για συνολικό ποσό 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο προϋπολογισμός για το EDF το 2021 με αρχικό ύψος 930 εκατομμυρίων ευρώ συμπληρώθηκε με με άλλα 290 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του EDF-2022. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη μεγάλων και φιλόδοξων έργων ανάπτυξης ικανοτήτων, διασφαλίζοντας παράλληλα ευρεία θεματική κάλυψη άλλων πολλά υποσχόμενων θεμάτων.

Το πρόγραμμα εργασίας του EDF για το 2021 θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίξει μια σειρά έργων ανάπτυξης ικανοτήτων και τυποποίησης.

Κατά το πρώτο έτος, το EDF θα διαθέσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ για την προετοιμασία μεγάλων και σύνθετων αμυντικών πλατφορμών και συστημάτων όπως συστήματα επόμενης γενιάς πολεμικών οχημάτων ή επίγειων οχημάτων, ψηφιακά και αρθρωτά πλοία και άμυνα βαλλιστικών πυραύλων.

Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για κρίσιμες τεχνολογίες, οι οποίες θα βελτιώσουν την απόδοση και την ανθεκτικότητα του αμυντικού εξοπλισμού, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud για στρατιωτικές επιχειρήσεις, ημιαγωγοί στον τομέα των στοιχείων υπερύθρων και ραδιοσυχνοτήτων.

Το EDF θα αυξήσει επίσης τις συνέργειες με άλλες πολιτικές πολιτικές και προγράμματα της ΕΕ, ιδίως στον τομέα του διαστήματος (περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ), της ιατρικής ανταπόκρισης (περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ) και του ψηφιακού και του κυβερνοχώρου (περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ), με στόχο να μειώσει τις τεχνολογικές εξάρτησεις.

Το Ταμείο θα ηγηθεί της καινοτομίας μέσω περισσότερων από 120 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένες ανοιχτές προσκλήσεις για ΜΜΕ.

Ο τελικός κύκλος χρηματοδότησης του EDIDP είχε ως αποτέλεσμα την απονομή υποστήριξης στην ανάπτυξη ορισμένων νέων αμυντικών δυνατοτήτων σε περιοχές τόσο διαφορετικές και συμπληρωματικές όσο η ασφάλεια στη θάλασσα, η επίγνωση της κατάστασης στον κυβερνοχώρο ή η επίγεια και εναέρια μάχη.

Συγκεκριμένα, 26 νέα έργα με προϋπολογισμό άνω των 158 εκατομμυρίων ευρώ επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, με ιδιαίτερη έμφαση στις ικανότητες επιτήρησης, την ανθεκτικότητα και δυνατότητες υψηλού επιπέδου.

Ο κύκλος EDIDP του 2020 επιβεβαιώνει επίσης φέτος το κατάλληλο μοντέλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, δηλαδή:

– Πολύ ελκυστικό πρόγραμμα: 63 προτάσεις που ανταγωνίζονται στις προσκλήσεις που περιλαμβάνουν περισσότερες από 700 οντότητες.
– Ενισχυμένη αμυντική συνεργασία: κατά μέσο όρο, 16 οντότητες από 7 κράτη μέλη που συμμετέχουν σε κάθε έργο ·
– Ευρεία γεωγραφική κάλυψη: 420 οντότητες από 25 κράτη μέλη που συμμετέχουν στα έργα ·
– Ισχυρή συμμετοχή των ΜΜΕ: 35% των οντοτήτων και επωφελούνται από το 30% της συνολικής χρηματοδότησης ·
– Συνοχή με άλλες αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ: ​​ιδίως τη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία, με 15 στα 26 έργα να έχουν καθεστώς PESCO.
– Στο EDIDP 2020, 10 οντότητες που ελέγχονται από τρίτες χώρες συμμετέχουν σε επιλεγμένες προτάσεις μετά από έγκυρες εγγυήσεις βάσει ασφάλειας.

Επιπλέον, δύο μεγάλα έργα ανάπτυξης ικανοτήτων έλαβαν συνολική επιχορήγηση 137 εκατ. Ευρώ λόγω της υψηλής στρατηγικής σημασίας τους:

Το MALE RPAS, επίσης γνωστό ως Eurodrone, υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός drone μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής (100 εκατομμύρια ευρώ).

Μαζί με άλλα επιλεγμένα έργα για την υποστήριξη του ωφέλιμου φορτίου για τακτικά drone, σμήνος drone, αισθητήρες, χαμηλά παρατηρήσιμα τακτικά συστήματα, περισσότερα από 135 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για την οικοδόμηση τεχνολογικής κυριαρχίας στα drone, ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για τις ένοπλες δυνάμεις της ΕΕ ·

Τέλος το επιλέχθηκε το Ευρωπαϊκό ραδιόφωνο ασφαλούς λογισμικού (37 εκατομμύρια ευρώ), ESSOR, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων της ΕΕ δημιουργώντας μια ευρωπαϊκή τυποποίηση για τεχνολογίες επικοινωνιών (ραδιόφωνα λογισμικού). Μαζί με άλλα έργα που έχουν επιλεγεί για την υποστήριξη της ασφαλούς και ανθεκτικής επικοινωνίας (με τη χρήση της κβαντικής κατανομής κλειδιών), οπτική επικοινωνία μεταξύ σημείων και στρατιωτικών πλατφορμών για λύσεις τακτικών δικτύων, περισσότερα από 48 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε συστήματα ασφάλειας επικοινωνιών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share