X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Κύπρος 18η στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανάπτυξης Νέων 2020

Η Κύπρος 18η στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανάπτυξης Νέων 2020

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 18η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανάπτυξης Νέων 2020 (Global Youth Development Index), ο οποίος μετρά την κατάσταση των νέων σε 181 χώρες σε όλο τον κόσμο, που δημοσιεύθηκε από τη Γραμματεία της Κοινοπολιτείας την Τετάρτη.

Η Σιγκαπούρη κατέλαβε την πρώτη θέση για πρώτη φορά, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία, τη Νορβηγία, τη Μάλτα και τη Δανία. Αντίστοιχα το Τσαντ, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και ο Νίγηρας κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις.

Η Κύπρος, που σύμφωνα με τον δείκτη έχει πολύ υψηλή ανάπτυξη νέων, κατατάσσεται 41η στην εκπαίδευση, 22η στην απασχόληση και τις ευκαιρίες, 28η στην ισότητα και την ένταξη, 16η στην υγεία και την ευημερία, 41η στην ειρήνη και την ασφάλεια και την 88η στην πολιτική και τη συμμετοχή των πολιτών. Η συνολική βαθμολογία της Κύπρου βελτιώθηκε σε 0,825 το 2018 από 0,822 στο 2010.

Ο δείκτης αποκαλύπτει περαιτέρω ότι οι συνθήκες των νέων έχουν βελτιωθεί σε όλο τον κόσμο κατά 3,1% μεταξύ 2010 και 2018, αλλά η πρόοδος παραμένει αργή.

Η τριετής κατάταξη της γραμματείας της Κοινοπολιτείας για την ανάπτυξη των νέων σε 181 χώρες, δείχνει επίσης ότι 156 από αυτές σημείωσαν τουλάχιστον μικρές βελτιώσεις στις βαθμολογίες τους.

Ενώ τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στο Δείκτη προϋπήρχαν του COVID-19, η έκθεση υπογραμμίζει τη θετική πορεία της ανάπτυξης των νέων, την οποία ο ιός θα μπορούσε να αντιστρέψει για πρώτη φορά, εκτός εάν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη διασφάλιση της προόδου, που επιτεύχθηκε πριν από την πανδημία.

Ο δείκτης κατατάσσει τις χώρες μεταξύ 0,00 (χαμηλότερο) και 1,00 (υψηλότερο) σύμφωνα με τις εξελίξεις στην εκπαίδευση των νέων, την απασχόληση, την υγεία, την ισότητα και την ένταξη, την ειρήνη και την ασφάλεια και την πολιτική και συμμετοχή των πολιτών. Εξετάζει 27 δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του αλφαβητισμού και της συμμετοχής στις εκλογές, για να αναδείξει την κατάσταση των 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο μεταξύ 15 και 29 ετών.

Το Αφγανιστάν, η Ινδία, η Ρωσία, η Αιθιοπία και η Μπουρκίνα Φάσο ήταν οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση, αυξάνοντας τη βαθμολογία τους, κατά μέσο όρο, κατά 15,74 %. Από την άλλη πλευρά, η Συρία, η Ουκρανία, η Λιβύη, η Ιορδανία και ο Λίβανος παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση στην ανάπτυξη των νέων μεταξύ 2010 και 2018.

Συνολικά, ο δείκτης δείχνει πρόοδο στη συμμετοχή των νέων στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στην εκπαίδευση, απασχόληση, ένταξη και υγειονομική περίθαλψή τους από το 2010.

Η υγεία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 4,39%, λόγω της μείωσης των ποσοστών θνησιμότητας των νέων κατά 1,6% και της πτώσης 2% σε σχέση με τον ιό HIV, τον αυτοτραυματισμό, την κατάχρηση αλκοόλ και τη χρήση καπνού. Η υποσαχάρια Αφρική έκανε τα μεγαλύτερα βήματα στη βελτίωση της υγείας των νέων.

Τα επίπεδα των υποαπασχολούμενων νέων και εκείνων, που δεν είναι στο σχολείο, στην εκπαίδευση ή στην εργασία παρέμειναν σταθερά. Οι εξελίξεις στην ισότητα και την ένταξη οδηγούνται από τη βελτίωση της ισότητας των φύλων στον αλφαβητισμό, καθώς και τις λιγότερες περιπτώσεις παιδικού γάμου και εγκυμοσύνης σε κορίτσια κάτω των 20 ετών. Ωστόσο, δεν σημειώθηκε πρόοδος στην ασφάλεια των γυναικών.

Η παγκόσμια βαθμολογία για την εκπαίδευση αυξήθηκε κατά 3%, με τη Νότια Ασία να κάνει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε ποσοστό 16%, ακολουθούμενη από την υποσαχάρια Αφρική με 10%. Η ειρήνη και η ασφάλεια βελτιώθηκαν κατά 3,41%, με αποτέλεσμα λιγότερα νεαρά άτομα να πεθαίνουν από άμεση βία. Η Σομαλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στην ειρήνη και την ασφάλεια των νέων, ακολουθούμενη από την Κολομβία, τη Σρι Λάνκα, την Ερυθραία και τη Ρωσία.

Η συμμετοχή των νέων στην πολιτική είναι ο μόνος τομέας, που καταγράφει πτώση στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αναφέροντας επιδείνωση σε 102 χώρες. Ωστόσο, η υποσαχάρια Αφρική σημείωσε βελτίωση 5% στη μέση περιφερειακή βαθμολογία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σουηδία προηγείται στην εκπαίδευση, το Λουξεμβούργο στην ισότητα και την ένταξη, η Ινδονησία στην πολιτική και συμμετοχή πολιτών, ενώ η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή των τομέων απασχόλησης, υγείας και ειρήνης και ασφάλειας.

Μεταξύ των συστάσεων από την έκθεση είναι η ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στις δια βίου ψηφιακές δεξιότητες των νέων, τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τις μαθητείες, την οδική ασφάλεια και συμμετοχή των νέων στη λήψη αποφάσεων για την αντιστροφή τάσεων που τους επηρεάζουν αρνητικά.

Προτρέπει περαιτέρω τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τη συλλογή δεδομένων για την εκπαίδευση και να διαφοροποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο μετρούν τις ψηφιακές δεξιότητες και τη συμμετοχή των νέων στο διαδίκτυο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share