X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Κύπρος κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά επεισόδια βαριάς κατανάλωσης...

Η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά επεισόδια βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ

Η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά επεισόδια βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε έκθεσή της για την συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ για το 2019, αναφέρει ότι η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση ορίζεται ως η κατάποση που ισοδυναμεί με περισσότερα από 60 g καθαρής αιθανόλης σε μία μόνο περίπτωση. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ 4 % (Κύπρος και Ιταλία), 6% (Ελλάδα και Ισπανία) και 38 % (Δανία), 35% (Ρουμανία) και 34% (Λουξεμβούργο) των ενηλίκων ανέφεραν ότι έλαβαν μέρος σε επεισόδια βαριάς κατανάλωσης οινοπνεύματος τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Μεγαλύτερο χάσμα ετήσιας κατανάλωσης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι άνδρες καταναλώνουν αλκοόλ συχνότερα από τις γυναίκες. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων διαπιστώθηκαν στην Πορτογαλία (33,4 % έναντι 9,7 %) και στην Ισπανία (20,2 % έναντι 6,1 %) για την καθημερινή κατανάλωση και στη Ρουμανία (32,2 % έναντι 6,6 %) και στη Σλοβακία (30,6 % έναντι 8,8 %) για την εβδομαδιαία κατανάλωση. Ωστόσο, οι αναλογίες της μηνιαίας πρόσληψης ήταν αρκετά ίσες μεταξύ των φύλων.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ατόμων που ποτέ δεν κατανάλωσαν οινόπνευμα ή δεν είχαν καταναλώσει καθόλου τους τελευταίους 12 μήνες. Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων διαπιστώθηκε στην Κύπρο (12,8 % άνδρες έναντι 44,2 % γυναικών), στη Βουλγαρία (16,2 % έναντι 42,0 %) και στην Ιταλία (21,5 % έναντι 46,7 %).

Το 2019, το 8,4 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ κατανάλωνε καθημερινά οινόπνευμα, 28,8 % εβδομαδιαίως, 22,8 % μηνιαίως και 26,2 % ποτέ δεν κατανάλωσαν ή δεν είχαν καταναλώσει καθόλου κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Τρίτη η Κύπρος σε μηνιαία κατανάλωση

Η ημερήσια πρόσληψη οινοπνεύματος ήταν η συχνότερη στην Πορτογαλία, με το ένα πέμπτο (20,7 %) του πληθυσμού να καταναλώνει αλκοόλ καθημερινά, ακολουθούμενο από την Ισπανία (13,0 %) και την Ιταλία (12,1 %). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό ήταν περίπου 1,0 % στη Λετονία και τη Λιθουανία.

Στις Κάτω Χώρες, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού (47,3 %) καταναλώνει αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (43,1 %) και το Βέλγιο (40,8 %).

Η μηνιαία κατανάλωση στην ΕΕ ήταν η υψηλότερη στη Λιθουανία με 31,3 %, τη Λετονία (31,1 %) και την Κύπρο (30,4 %).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Κροατία ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού (38,3 %) που δεν είχε καταναλώσει ποτέ οινόπνευμα ή δεν είχε καταναλώσει καθόλου τους τελευταίους 12 μήνες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share