X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Κύπρος στηρίζει την κυριαρχία, σταθερότητα, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα του Λιβάνου,...

Η Κύπρος στηρίζει την κυριαρχία, σταθερότητα, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα του Λιβάνου, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητα της Κύπρου να υποστηρίξει τις αρχές της κυριαρχίας, της σταθερότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας του Λιβάνου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του στον Λίβανο Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην χώρα, χαιρέτισε τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης στον Λίβανο.

«Για την Κύπρο, η κυριαρχία, η σταθερότητα, η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα του Λιβάνου είναι αδιαμφισβήτητη και ως εκ τούτου εξέφρασα την ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε αυτές τις αρχές με κάθε δυνατό τρόπο», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό, πρόσθεσε, «είναι το μήνυμα που τονίζουμε στους συνομιλητές μας διεθνώς με κάθε ευκαιρία όταν συζητούμε για την κατάσταση στον Λίβανο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Μπου Χαμπίμπ τόνισε «την ετοιμότητα να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα».

«Αυτό που φιλοδοξούμε είναι να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ προσανατολισμένο στην παραγωγή αποτελεσμάτων, το οποίο θα έχει θετική επίδραση στη ζωή των πολιτών μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, και θα αποτελεί ένα παράδειγμα σεβασμού και συνεργασίας σε μια περιοχή, όπου αυτό συχνά δεν είναι ο κανόνας», σημείωσε.

Επανέλαβε «την προθυμία μας να δώσουμε στον Λίβανο τη δυνατότητα να επιλέξει τομείς συνεργασίας που θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις παρούσες ανάγκες και ανησυχίες του και ότι επιθυμούμε να φιλοξενήσουμε την πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών στη Λευκωσία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης προετοιμασίας».

Σε αναφορά του για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα εξέφρασε την άποψη ότι «είναι επίσης ζωτικής σημασίας η ιδιοκτησία της λύσης να είναι λιβανέζικη και καμία έξωθεν υποστήριξη δεν μπορεί ή δεν πρέπει να υποκαταστήσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με τη δραστήρια κοινωνία των πολιτών της χώρας».

«Στην πολύ παραγωγική συνάντησή μας με τον Υπουργό Μπου Χαμπίμπ είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε το πλήρες πεδίο των διμερών μας σχέσεων», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι ενώ ήταν κοινή διαπίστωση ότι βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο και καλύπτουν πολλούς τομείς, και οι δύο πλευρές είναι δεσμευμένες για να εξεύρουν τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας σε υφιστάμενους τομείς και επέκτασής της σε νέους, προς αμοιβαίο όφελος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά την συνάντηση έθεσαν τις βάσεις για μια συχνή και ειλικρινή επικοινωνία, η οποία είναι απαραίτητη μεταξύ καλών φίλων και γειτόνων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ που επισκέπτεται τον Λίβανο μετά την σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, κάτι σύμφωνα με τον ίδιο που αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών και το ειλικρινές ενδιαφέρον της Κύπρου να δει τον Λίβανο να ξεπερνάει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή και να ευημερεί.

Στις δηλώσεις του, ανέφερε επίσης ότι «καθώς οι χώρες μας μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες, που προέρχονται από την ταραχώδη γειτονιά μας, είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τη Συρία και την πρόσφατη πρωτοβουλία των χωρών της περιοχής για τη μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού προς τον Λίβανο, μετριάζοντας έτσι τη σοβαρή ενεργειακή κρίση της χώρας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το νοσοκομείο Karantina, του οποίου η παιδιατρική και μαιευτική πτέρυγα ανοικοδομούνται αυτό το διάστημα με χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Νοσοκομείο St. George, όπου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας βάσει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και τον εξοπλισμό της καταστραφείσας από την έκρηξη πτέρυγας αιμοδιάλυσης του νοσοκομείου.

Στις δηλώσεις του για τις επισκέψεις στα δύο νοσοκομεία, είπε ότι «το σθένος και η επιμονή που έχω δει, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες, τροφοδοτεί περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τη χώρα και τους ανθρώπους της και να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share