X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγροτικό κόσμο, είπε ο Υπουργός...

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγροτικό κόσμο, είπε ο Υπουργός Γεωργίας

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε χαιρετισμό του στο 3ο Φεστιβάλ Καρότου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουλίου στο Λιοπέτρι, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η ανάπτυξη της καλλιέργειας του καρότου έχει βασιστεί στην εργατικότητα των αγροτών και έχει σταδιακά καταστεί μία από τις σημαντικότερες λαχανοκομικές καλλιέργειες στην περιοχή, καταλαμβάνοντας έκταση 600 δεκαρίων περίπου με συνολική παραγωγή πέραν των 2 χιλιάδων τόνων. Με την καλλιέργεια του καρότου απασχολείται σημαντικός αριθμός παραγωγών, αλλά και βιοτεχνίες μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων».

Πρόσθεσε ότι ο γεωργικός τομέας στην Κύπρο «αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του ΑΕΠ, ωστόσο ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του. Η διεθνής οικονομική κρίση που επηρεάζει και τη χώρα μας, λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας, καταδεικνύει την αναγκαιότητα στήριξης του τομέα της γεωργικής παραγωγής, αφού γύρω από τον πρωτογενή αυτό κλάδο παραγωγής, οικοδομείται ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων και εργαζομένων».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε «δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η γεωργία συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης, ενώ η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, και συντείνει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ακόμα ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, «η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα».

Σημείωσε επίσης πως «για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα και καθεστώτα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών ενώ, παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Παράλληλα, συνέχισε «εναρμονιζόμενο με τις ενωσιακές πολιτικές, το Υπουργείο Γεωργίας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση των δράσεων αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Παραδείγματα αποτελούν η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών προς όφελος των αγροτών μας».

Ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ακόμα ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό μας κόσμο».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share