X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ Νορβηγία τερματίζει μέχρι το 2030 τη λειτουργία του μεγαλύτερου σταθμού LNG

Η Νορβηγία τερματίζει μέχρι το 2030 τη λειτουργία του μεγαλύτερου σταθμού LNG

Σχέδιο διασύνδεσης του εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην πόλη Hammerfest της εταιρείας Equinor με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η νορβηγική κυβέρνηση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διακοπή λειτουργίας μέχρι το 2030 ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, της μεγαλύτερης μεμονωμένης πηγής διοξειδίου του άνθρακα στη Νορβηγία, και την αντικατάστασή του με παροχή ενέργειας από το εθνικό δίκτυο, όπου κυριαρχούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

“Αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για την οικοδόμηση της βιομηχανίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη βόρεια Νορβηγία, καθώς και για το κλίμα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μπροστά από το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αρκτική Νορβηγία.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του εργοστασίου, η Equinor, εκτιμά ότι το μέτρο στο μεγαλύτερο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 850.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ετησίως, ή περίπου το 2% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της Νορβηγίας.

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικό τρόπο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως η δέσμευση CO2 στο εργοστάσιο φυσικού αερίου και η έγχυσή του υπόγεια για μόνιμη αποθήκευση.

Η Equinor και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν να επενδύσουν συνολικά 13,2 δισεκατομμύρια κορώνες (1,30 δισ. δολάρια) για να ηλεκτροδοτήσουν και να αναβαθμίσουν το εργοστάσιο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του κατά περίπου 10 χρόνια.

Το Hammerfest LNG, γνωστό και ως Melkoeya, μπορεί να παραδίδει 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, αρκετά για να καλύψει ζήτηση ενέργειας από περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρωπαϊκά σπίτια.

Η Equinor έχει μερίδιο 36,79%, ενώ η κρατική Petoro 30%, η γαλλική TotalEnergies 18,40%, η Neptune Energy 12% και η Wintershall Dea 2,81%.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share