X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Ρωσία αναμένει διευκρινίσεις από Τουρκία για μαχητές «Αζόφ», λέει ο Πεσκόφ

Η Ρωσία αναμένει διευκρινίσεις από Τουρκία για μαχητές «Αζόφ», λέει ο Πεσκόφ

Η Ρωσία αναμένει να λάβει διευκρινίσεις από την Τουρκία σχετικά με την παράδοση μαχητών του τάγματος «Αζόφ» στην ουκρανική πλευρά, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί παραβίαση των συμφωνηθέντων να κρατηθούν σε τουρκικό έδαφος μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών, ωστόσο θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Άγκυρα διατηρεί διάλογο με τη Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή των αρχηγών του “Αζόφ”, ναι, είναι παραβίαση των συμφωνιών, που υπάρχουν και αυτό θα το συζητήσουμε με την τουρκική πλευρά, όπως άλλωστε και ήδη αρχίσαμε να κάνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου σε δημοσιογράφους. Σημείωσε, επίσης, ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι, σε αντίθεση με πολλές χώρες της λεγόμενης “συλλογικής Δύσης”, η Τουρκία διατηρεί διάλογο μαζί μας και, επιπλέον, τον υποστηρίζει σε υψηλό και ανώτατο επίπεδο». Οπως είπε, «θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους διαύλους διαλόγου προκειμένου πρώτον, να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας και δεύτερον, θα λάβουμε υπόψη αυτή την κατάσταση στις επόμενες συμφωνίες σε διάφορους τομείς».

Ο κ. Πεσκόφ είπε ακόμα ότι «αναμφίβολα κατά τον διάλογό μας υπολογίζουμε να λάβουμε και τις εξηγήσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με το τι συνέβη και θα τις λάβουμε υπόψη μας, το επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, για τις επόμενες συμφωνίες». Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι το θέμα ήδη συζητήθηκε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Σεργκέι Λαβρόφ και Χακάν Φιντάν, ενώ «υπάρχουν φυσικά και επαφές σε άλλα επίπεδα».

Ερωτηθείς εάν η παράδοση των ηγετικών στελεχών του τάγματος «Αζόφ» θα επηρεάσει την κατασκευή του κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι δεν υπάρχει ουδεμία σύνδεση μεταξύ των ζητημάτων αυτών και ότι η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει τις πολυσχιδείς και αμοιβαία επωφελείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι σε σειρά ζητημάτων υπάρχουν διαφωνίες. Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, το σχέδιο του κόμβου φυσικού αερίου «αγγίζει τα συμφέροντα πολύ μεγάλου αριθμού χωρών στην περιοχή, ακόμη και χωρών της Ευρώπης», επομένως «είναι σημαντικό για όλους, γι’ αυτό και η εργασία αυτή θα συνεχιστεί».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε αρνητικά εάν είναι γνωστή η ημερομηνία επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Τουρκία, την οποία έχει προαναγγείλει ήδη δύο φορές ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «κυρίαρχο κράτος, που έχει απόλυτο δικαίωμα να αναπτύσσει τις σχέσεις της με οποιεσδήποτε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», ωστόσο η Ρωσία «ως εταίρος με την Τουρκία» θα ήθελε να ελπίζει ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων αυτών δεν θα στρέφεται εναντίον της».

Ο Ντ. Πεσκόφ ρωτήθηκε επίσης για την πρόταση Ερντογάν να παραταθεί και μάλιστα απευθείας για δύο χρόνια η λεγόμενη «συμφωνία για τα σιτηρά», η τελευταία τρίμηνη παράταση της οποίας λήγει στις 17 Ιουλίου, για να σημειώσει ότι δεν υπάρχει τίποτε νέο μέχρι στιγμής, με κυρίαρχη στις έως τώρα δηλώσεις στο ρωσικό Τύπο την εκτίμηση στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι εφόσον δεν λειτουργεί το τμήμα της συμφωνίας, που αφορά στην ελεύθερη διακίνηση σιτηρών και λιπασμάτων από τη ρωσική πλευρά, τότε δεν μπορεί να παραταθεί. Τις τελευταίες ημέρες Ρώσοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι μόνο μια τηλεφωνική συνομιλία και συμφωνία κάποιας μορφής για το θέμα μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Ερντογάν θα μπορούσαν να διασώσουν τη συμφωνία αυτή, ωστόσο κατά την τελευταία τοποθέτηση του Κρεμλίνου δεν υπάρχει στο πρόγραμμα κάποια τηλεφωνική συνομιλία των δύο, η οποία όμως μπορεί γρήγορα να συμφωνηθεί.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share