X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Σουηδία θα εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα μετά την καύση του...

Η Σουηδία θα εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα μετά την καύση του Κορανίου

Η κυβέρνηση της Σουηδίας δήλωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας μετά από πολλές διαδηλώσεις που αφορούσαν βεβηλώσεις του Κορανίου. Οι εντάσεις έχουν φουντώσει μεταξύ της Σουηδίας και των μουσουλμανικών χωρών μετά από αρκετές διαδηλώσεις που αφορούσαν δημόσιες βεβηλώσεις του Κορανίου – συμπεριλαμβανομένης της καύσης των σελίδων του.

«Άτομα με πολύ αδύναμους δεσμούς με τη Σουηδία δεν θα πρέπει να μπορούν να έρθουν στη Σουηδία για να διαπράξουν εγκλήματα», είπε ο Πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η επίσημη απόφαση για ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων αναμένεται την Πέμπτη.

Τη Δευτέρα, δύο Ιρακινοί – οι Σαλβάν Μομίκα και Σαλβάν Νατζέμ – έκαψαν το ιερό κείμενο των μουσουλμάνων σε μια διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Το δίδυμο είχε προηγουμένως διοργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης και την πρεσβεία του Ιράκ στη σουηδική πρωτεύουσα, προκαλώντας ευρεία οργή και καταδίκες. Αυτές οι διαδηλώσεις ώθησαν Ιρακινούς διαδηλωτές να εισβάλουν στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη δύο φορές, πυροδοτώντας φωτιές εντός του συγκροτήματος τη δεύτερη φορά.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σουηδία διέταξε 15 κυβερνητικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων, αρκετών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και της εφορίας να ενισχύσουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γκούναρ Στρόμερ, είπε ότι οι εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα αναφέρονται στους λεγόμενους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων – που σημαίνει συνοριακούς ελέγχους για άτομα που ταξιδεύουν στη Σουηδία από άλλα κράτη Σένγκεν. «Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα μάς δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε εισερχόμενους ταξιδιώτες που μπορούν να απειλήσουν την ασφάλειά μας», είπε ο Στρόμερ στους δημοσιογράφους.

Η Σουηδία επανέφερε τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα τον Μάιο του 2022 επικαλούμενη μια επιδεινωμένη κατάσταση ασφάλειας, μια απόφαση που ελήφθη σύμφωνα με την κοινή νομοθεσία της ΕΕ.

Ο Στρόμερ σημείωσε επίσης ότι η νέα σουηδική νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, δίνοντας στην αστυνομία ευρύτερες εξουσίες για τη διεξαγωγή ελέγχων εντός των σουηδικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων ερευνών οχημάτων και σώματος. «Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί το αστυνομικό έργο και να αποτραπούν απειλές για την εσωτερική ασφάλεια», είπε ο Στρόμερ.

Τη Δευτέρα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας που εδρεύει στην Τζέντα εξέφρασε «απογοήτευση» από τη Σουηδία και τη Δανία που δεν έλαβαν μέτρα μετά το κύμα των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας καταδίκασε τις βεβηλώσεις, ενώ τόνισε τις συνταγματικά προστατευόμενες ελευθερίες του λόγου και του συνέρχεσθαι της χώρας.

Ο Κρίστερσον επανέλαβε ωστόσο την Τρίτη ότι η κυβέρνηση αξιολογούσε το νομικό σύστημα της Σουηδίας για να διερευνήσει μια πιθανή αλλαγή. «Θα αφορούσε τη διεύρυνση της διαδικασίας χειρισμού αδειών για δημόσιες συγκεντρώσεις, ώστε να μπορεί κανείς να δει μια ευρύτερη προοπτική ασφάλειας», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Το Σαββατοκύριακο, η Δανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα διερευνήσει νομικά μέσα για να σταματήσει τις διαμαρτυρίες που περιλαμβάνουν την καύση ιερών κειμένων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share