X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤΟΜΕΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝΗ απόκτηση ιδιόκτητης στέγης αποτελεί «άπιαστο όνειρο» λέει η ΠΕΟ

Η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης αποτελεί «άπιαστο όνειρο» λέει η ΠΕΟ

Η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης αποτελεί «άπιαστο όνειρο» εκτιμά η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) σημειώνοντας την ανάγκη όπως «η Κύπρος αποκτήσει προγράμματα κοινωνικής στέγης» δεδομένου ότι το «τελευταίο χρονικό διάστημα με βάση στοιχεία το οικοδομικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 20%».

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ αναφέρει ότι «αυτές οι αυξήσεις κάνουν ακόμα πιο δύσκολη, κάνουν άπιαστο όνειρο, τη δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητης στέγης για χιλιάδες νέους, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες όπως τη δυσκολία δανεισμού αυτών των ομάδων για σκοπούς ιδιοκατοίκησης».

Προσθέτει ότι «είναι πέραν από αναγκαίο να εισαχθούν πολιτικές και μέτρα που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της απόκτησης στέγης για εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες».

Η ΠΕΟ θεωρεί ότι «είναι αναγκαίο η Κύπρος να αποκτήσει προγράμματα κοινωνικής στέγης βάσει των οποίων το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας δημόσια και δημοτική γη, να καταστούν φορείς ανέγερσης και παραχώρησης φθηνής ποιοτικής στέγης με την μέθοδο της ενοικιαγοράς και στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων».

Εκτιμά, επίσης, ότι «τα σχέδια ανέγερσης κατοικιών τα οποία εξάγγειλε ο ΚΟΑΓ πέραν από το ότι αριθμητικά είναι λίγα, ο χρόνος υλοποίησης τους είναι μακρύς».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΟ αναφέρει ότι ένα δεύτερο άμεσο μέτρο που χρειάζεται να ληφθεί είναι η τροποποίηση των υφιστάμενων σχεδίων παραχώρησης οικονομικής βοήθειας για αγορά και ανέγερση κατοικίας έτσι που να αυξηθούν τα ποσά λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση στο κόστος ανέγερσης και να βελτιωθούν τα κριτήρια δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα άτομα να τύχουν στήριξης».

Προσθέτει ότι «η δημιουργία φορέα παρακολούθησης και υλοποίησης στεγαστικής πολιτικής στον οποίο να συμμετέχουν κυβερνητικά τμήματα, η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, επαγγελματικοί φορείς, οι συνδικαλιστικές και εξειδικευμένες κοινωνικές οργανώσεις για θέματα στέγης θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share