X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕΝΕΡΓΕΙΑΗ ΕΔΕΥ σε συνεδρία για τον ρόλο της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων στην...

Η ΕΔΕΥ σε συνεδρία για τον ρόλο της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων στην ενεργειακή μετάβαση

Ο ρόλος της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων στην ενεργειακή μετάβαση και η συμβολή της ενέργειας ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στη ΝΑ Μεσόγειο αναλύθηκαν σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του All Things Energy Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ), ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Δρ. Αριστοφάνης Στεφάτος, ο Γενικός Διευθυντής της Total Ε & P Greece, Yves Le Stunff, o Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, Αναστάσιος Βλασσόπουλος o Αντιπρόεδρος της EGAS, Dr. Samir Raslan, o Διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων της Νορβηγικής Ένωσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Erling Kvadsheim, ο Eπίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης, ο Επιτετραμένος της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, David Burger, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Beicip-Franlab, Jean Burrus και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria-Rita Galli ανέλυσαν τις προοπτικές της αγοράς των υδρογονανθράκων και ειδικότερα του φυσικού αερίου, τη συμβολή του στην ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης ενώ συζητήθηκε και η δυναμική του upstream στην Ελλάδα και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ότι ο ρόλος των υδρογονανθράκων στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την ενεργειακή μετάβαση είναι κρίσιμος και σύμφωνα με κάποιες συντηρητικές εκτιμήσεις η αξία που προκύπτει από την αξιοποίηση των δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης ότι οι υδρογονάνθρακες αποτελούν απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης, η οποία θα διαρκέσει για αρκετές δεκαετίες (και μετά από το 2050) και σε αυτό το μεσοδιάστημα το φυσικό αέριο θα πρέπει να καλύψει το ενεργειακό «κενό» αλλά και να δώσει λύση στις ανάγκες της κοινωνίας για προσιτή οικονομικά ενέργεια.

Ακόμα ότι η βιομηχανία των υδρογονανθράκων αναπτύσσει υποδομές και κατέχει την τεχνογνωσία για το «πέρασμα» στο μπλε και πράσινο υδρογόνο, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων αποθήκευσης CO2 καθώς και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, οργανισμοί αλλά και «παράγοντες» της περιφερειακής αγοράς, αναφέρεται ακόμα, δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και θεωρούν ότι μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος και σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, οι επιχειρήσεις Total και ΕΛΠΕ που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό upstream φιλοδοξούν να παραμείνουν ισχυροί παίκτες στον κλάδο, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιο τους με την ανάπτυξη παράλληλα σημαντικών έργων ΑΠΕ.

Όπως αναφέρουν, το φυσικό αέριο είναι καύσιμο – γέφυρα, φθηνό και ευέλικτο. Στο πλαίσιο αυτό ευνοούνται οι συνέργειες και οι διακρατικές συμφωνίες.

Αναφέρθηκε ακόμα, ότι το δυναμικό υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, με τα μεγάλα ευρήματα στην Αίγυπτο, προσελκύει πολύ μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Ομοίως υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, με τους εκπροσώπους της να κάνουν λόγο για την ανάγκη μιας αποδοτικής στρατηγικής εισαγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου από την πλευρά της Αιγύπτου, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα στρατηγικά και πολιτικά πλεονεκτήματα των προοπτικών συνεργασιών στην ΝΑ Μεσόγειο και διατηρούν έντονο ενδιαφέρον στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share