X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Επίτροπος Κυριακίδου χαιρετίζει τη συμφωνία για την προστασία των μελισσών

Η Επίτροπος Κυριακίδου χαιρετίζει τη συμφωνία για την προστασία των μελισσών

Συμφωνία κατά πλειοψηφία επετεύχθη στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο επί της πρότασης της Κομισιόν για στόχο του 10% (μέγιστη μείωση αποικιών) για την προστασία των μελισσών, ενόψει οριστικοποίησης του σχετικού εγγράφου καθοδήγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θα ολοκληρώσει τώρα την αναθεώρηση του εγγράφου καθοδήγησης για τις μέλισσες. Στη συνέχεια, ένα σχέδιο κανονισμού που επιτρέπει την εφαρμογή του εγγράφου καθοδήγησης της μέλισσας θα υποβληθεί στη μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών. Εκεί απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Το σχέδιο κανονισμού θα υπόκειται τότε σε έλεγχο από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν από την έγκρισή του από την Κομισιόν.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου χαιρέτισε την εποικοδομητική συζήτηση στο Συμβούλιο «και τη σαφή υποστήριξη ενός φιλόδοξου στόχου στην κριτική προστασία των επικονιαστών μας». Όπως είπε «μπορούμε τώρα να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στις συζητήσεις και τελικά να επικεντρωθούμε στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός – για το περιβάλλον και την ευημερία του πλανήτη μας».

«Χαίρομαι, λοιπόν, που μια σαφής πλειοψηφία των Υπουργών υποστήριξε σήμερα τον στόχο μας να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας και να ενισχύσουμε σημαντικά το επίπεδο προστασίας που παρέχεται στις μέλισσες», ανέφερε.

Οι Υπουργοί, πρόσθεσε, «υποστήριξαν ένα μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο μείωσης μεγέθους αποικίας μελισσών κατά 10% ως ειδικός στόχος προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό αυξάνει την προστασία καθώς είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που γίνεται αποδεκτό σύμφωνα με την τρέχουσα οδηγία».

«Ταυτόχρονα, είναι ρεαλιστικός, επιτρέποντας τη διεξαγωγή επιτόπιων μελετών για τη μέτρηση της επίτευξης του στόχου προστασίας. Αυτά είναι πολύ καλά νέα και σημαντικό επίτευγμα», επεσήμανε η Επίτροπος.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των μελισσών και άλλων επικονιαστών είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον. Η απόφαση που έλαβαν σήμερα οι Υπουργοί θα επιτρέψει στην EFSA να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του εγγράφου καθοδήγησης για τη μέλισσα. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση κινδύνου για τις μέλισσες από την έκθεση σε φυτοφάρμακα θα επικαιροποιηθεί τελικά μετά από σχεδόν 20 χρόνια», σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

«Η απόφαση που ελήφθη σήμερα είναι, συνεπώς, ένα σαφές σημάδι της δέσμευσής μας για την επίτευξη των στόχων των στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και Βιοποικιλότητας. Καλώ τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμμετάσχει εποικοδομητικά και να διασφαλίσει ότι μπορούμε επιτέλους να δώσουμε στις μέλισσες την προστασία που τους αξίζει», ανέφερε καταληκτικά.

Πηγή:KYΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share