X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕΥΡΩΠΗΗ Ευρωπαία Διαμεσολαβητής χαιρετίζει την έγκριση ΕΚ επί του ενισχυμένου νομικού πλαισίου...

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής χαιρετίζει την έγκριση ΕΚ επί του ενισχυμένου νομικού πλαισίου για την υπηρεσία της

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Emily O`Reilly χαιρετίζει την έγκριση του Κοινοβουλίου (602 ψήφοι υπέρ από τα 692 μέλη) επί ενός ενισχυμένου νομικού πλαισίου για την υπηρεσία της οποίας προΐσταται.

Το αναθεωρημένο καταστατικό ενισχύει τη νομική βάση του Διαμεσολαβητή και εισάγει νέες διασφαλίσεις για την περαιτέρω εγγύηση της ανεξαρτησίας του, συμπεριλαμβανομένου ενός επαρκούς προϋπολογισμού για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας.

“Ένας ισχυρός και ανεξάρτητος Διαμεσολαβητής είναι απαραίτητος για τη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών δεοντολογίας και λογοδοσίας στη διοίκηση της ΕΕ. Ευχαριστώ όλους εκείνους που συμμετείχαν για το έργο τους σε αυτήν τη νέα νομοθεσία και καλωσορίζω τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ”, σημείωσε η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Emily O`Reilly.

“Βλέπω το νέο καταστατικό ως επικύρωση του έργου του Γραφείου μας τα τελευταία χρόνια για τον χειρισμό καταγγελιών, τη διεξαγωγή προληπτικών ερευνών και τη διατήρηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην πρώτη γραμμή της άριστης δημόσιας διοίκησης. Αυτή η αναθεώρηση κωδικοποιεί πολλές από τις τρέχουσες πρακτικές εργασίας του Γραφείου”, δήλωσε η Διαμεσολαβητής.

“Επιπλέον, η νέα διετής περίοδος αναμονής για κάθε πολιτικό που θέλει να γίνει Διαμεσολαβητής στο μέλλον, είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι το Γραφείο διατηρεί την ανεξαρτησία του”, τόνισε..

Το νέο καταστατικό επιβεβαιώνει τη δύναμη του Διαμεσολαβητή να προβαίνει σε προληπτικές έρευνες. Το άρθρο 3 του καταστατικού ορίζει ότι “ο Διαμεσολαβητής μπορεί να διεξάγει έρευνες ιδίας πρωτοβουλίας όποτε βρίσκει λόγους, και ιδίως σε επαναλαμβανόμενες, συστημικές ή ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις κακής διοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις περιπτώσεις ως ζήτημα δημοσίου συμφέροντος”.

Η νέα περίοδος αναμονής σημαίνει ότι όποιος θέλει να γίνει Διαμεσολαβητής δεν θα έπρεπε να ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν ή μιας εθνικής κυβέρνησης τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η επόμενη επιλογή για τη θέση θα ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2024.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share