X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΗ Koμισιόν κατέβαλε τα πρώτα 800 εκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο...

Η Koμισιόν κατέβαλε τα πρώτα 800 εκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Next Generation EU

Η Koμισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέβαλε 800 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του “Next Generation EU” για 41 εθνικά και περιφερειακά προγράμματα σε 16 κράτη μέλη (Γαλλία, Ελλάδα, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Σλοβακία, Εσθονία Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία και Κροατία) από την πρωτοβουλία REACT-EU. Τα κονδύλια στο πλαίσιο του REACT-EU αποτελούν πρόσθετους πόρους για τα υφιστάμενα προγράμματα πολιτικής συνοχής.

Η εκταμίευση ακολουθεί την επιτυχή υλοποίηση της πρώτης πράξης δανεισμού στο NextGenerationEU. Το 10ετές ομόλογο 20 δισ. Ευρώ ήταν η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει η ΕΕ σε μία μόνο συναλλαγή. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Κομισιόν σκοπεύει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, η οποία θα συμπληρωθεί από βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα.

Σημειώνεται ότι το REACT-ΕU χρηματοδοτεί στοχοθετημένα μέτρα για τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις για την ταχεία αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της επιδημίας, για παράδειγμα, μέσω επενδύσεων σε ενεργειακή απόδοση, πρασίνισμα και αστικοποίηση.

Τα πρόσθετα κεφάλαια θα διοχετευθούν κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.

Για την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας στα κράτη μέλη, απλοποιήθηκαν οι όροι για τη χρήση αυτών των πρόσθετων πόρων. Συγκεκριμένα, η εθνική συγχρηματοδότηση δεν είναι υποχρεωτική – αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να καλύψει το 100% του κόστους εάν τα κράτη μέλη το κρίνουν απαραίτητο. Η άμεση ρευστότητα με τη μορφή προχρηματοδότησης 11% θα συμβάλει στην εξασφάλιση γρήγορης διάθεσης αυτής της υποστήριξης, αποτρέποντας τυχόν εμπόδια.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share