X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ οικονομία θα ανακάμψει αν δεν υπάρξει πισωγύρισμα, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Η οικονομία θα ανακάμψει αν δεν υπάρξει πισωγύρισμα, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Αν δεν υπάρχει πισωγύρισμα τόσο στην οικονομία όσο και στην εξέλιξη της πανδημίας η οικονομία θα επανακάμψει χωρίς εκτροχιασμό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης παρουσίασε τη Δευτέρα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021 ύψους €148,5 εκατομμυρίων.

Ενημερώνοντας την επιτροπή, ο κ. Πετρίδης είπε πως οι εκτιμήσεις του Υπουργείου προνοούν ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 4% του ΑΕΠ για το 2021, σε σύγκριση με την πιο συντηρητική εκτίμηση της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 3,2%.

«Το κατά πόσον θα επαληθευτούμε εμείς, όπως γίνεται πάντα σε σχέση με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις της Επιτροπής θα το δούμε στη μεσοπρόθεσμο», είπε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος επανέλαβε πως στις προβλέψεις πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για το δημοσιονομικό ισοζύγιο, ο κ. Πετρίδης είπε πως οι προβλέψεις αφορούν σε έλλειμμα 4,7% του ΑΕΠ το 2021 σε σύγκριση με 5,4% το 2020, ενώ ή ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 7,4%. Πρόσθεσε πως ήταν στρατηγικός στόχος η έξοδος στις αγορές για κτίσιμο αποθεμάτων προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία εν μέσω της πανδημίας.

Για το δημόσιο χρέος, ο κ. Πετρίδης είπε πως εκτιμάται πως ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 112% στο τέλος του 2021 από 119% το 2020, σημειώνοντας ότι «στρατηγικός μας στόχος από τότε αν τα καταφέρουμε να μην περάσουμε το 120% που δεν το υπερβήκαμε. Είναι ένας δείκτης που λαμβάνεται και από τους οίκους αξιολόγησης και διεθνείς αγορές», είπε.

«Θεωρούμε ότι με αυτά τα στοιχεία, αν δεν υπάρχει μεγάλο πισωγύρισμα στην οικονομία ή στην πανδημία θα επανακάμψουμε χωρίς να έχουμε ξεφύγει», είπε.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο ΥΠΟΙΚ συνέδεσε άμεσα το πισωγύρισμα με μια ενδεχόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα έχουν διαφορετικό αντίκτυπο σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας.

«Και γ’ αυτό πρέπει να επιδείξουμε όλοι συλλογική και ατομική ευθύνη ούτως ώστε να μην δημιουργήσουμε ανέργους, να μην δημιουργήσουμε περαιτέρω χρέος στα παιδιά μας, αλλά να πάμε μπροστά. Νομίζω έχουμε αυτές τις δυνατότητες, είναι και στο χέρι μας και η έκκληση και η παράκληση σε όλους είναι να ακούσουν την επιστήμη, τα όπλα υπάρχουν ούτως ώστε να πάμε όλοι μαζί συλλογικά μπροστά ως κοινωνία με την αλληλεγγύη την οποία επιδείξαμε στην διάρκεια της κρίσης» , είπε.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις ακόλουθες ανάγκες:

Ειδικά σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 €20 εκ.
Σχέδιο ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων €10 εκ.
Παροχές σε αιτητές ασύλου λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών €19 εκ.
Αγορά φαρμάκων €10 εκ.
Αμυντική θωράκιση €45 εκ.
Εξοπλισμός πολιτικής αεροπορίας €11 εκ.
Γεωργοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις €5 εκ.

Επίσης ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης τη δημιουργία 245 θέσεων εκπαιδευτικών, αλλά και την δημιουργία του Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και των θέσεων του Υφυπουργού και του Γενικού Διευθυντή, για το υπό ίδρυση Υφυπουργείο.

Η Πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στις δικές της δηλώσεις αναφέρθηκε στο επιπλέον ποσό €20 εκατ. για τα ειδικά σχέδια στήριξης, λέγοντας ότι ως ΔΗΚΟ κρίνουν ότι το κονδύλι «είναι ανεπαρκές, καθότι η οικονομία και πολλοί τομείς της οικονομίας και εργαζόμενοι όχι μόνο αντιμετωπίζουν σήμερα πολλά προβλήματα, θα αντιμετωπίζουν όμως και στο μέλλον και θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης στήριξης».

Εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι αυξάνονται και πληθύνονται οι χαμηλοσυνταξιούχους και επανέφερε το θέμα της αναθεώρησης της πολιτικής της αναλογιστικής αποκοπής του 12% σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης ιδιαίτερα σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Για τη δημιουργία των θέσεων Υφυπουργού και του ΓΔ του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως το θέμα δεν είναι απλά η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Εργασίας στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά «ο στόχος θα πρέπει οι διαδικασίες της έγκρισης ή απόρριψης δικαιωμάτων να είναι πολύ πιο γρήγορες και αποτελεσματικές».

Δεν αρκούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την μετανάστευση

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής και απαντώντας σε ερώτημα για την μετανάστευση, ο κ. Πετρίδης είπε πως η Κύπρος είχε θεωρηθεί από την ΕΕ ως παράδειγμα καλής πρακτικής όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για τον μεταναστευτικό.

«Αυτά όμως δεν αρκούν είναι ένα πολύ μικρό μέρος της όλης δημοσιονομικής επιβάρυνσης που υπόκειται η χώρα», είπε, προσθέτοντας πως το θέμα δεν είναι πρωτίστως δημοσιονομικό. «Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, το μεταναστευτικό θα βάλει τεράστια πίεση στο κράτος πρόνοιας της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Για το θέμα των συμφωνιών επανεισδοχής, είπε πως η θέση της Κύπρου στην ΕΕ είναι ότι αυτό είναι ευθύνη της ΕΕ λόγω μεγαλύτερου βάρους, αφού χώρες όπως η Ελλάδα και οι Ιταλία δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνίες επανεισδοχής με μεμονωμένες χώρες. Τόνισε ακόμη ότι δεν είναι θέμα κρατικών δομών με αφίξεις 15.000 το χρόνο. «Και να γίνει η Κύπρος ένα τεράστιο κέντρο υποδοχής;» διερωτήθηκε.

Σε επίμονες ερωτήσεις για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης, τόσο ο ΥΠΟΙΚ όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας είπαν πως το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, βλέπουμε μια πλήρη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού σε συνδυασμό με τις συνεισφορές», είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να μας προβληματίσει όλους ότι το κάθε συνταξιοδοτικό σύστημα βασίζεται στις συνεισφορές και επεσήμανε το πρόβλημα ύπαρξης αντικινήτρου στην καταβολή εισφορών.

Από την πλευρά του ο ΓΔ του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ζαχαριάδης. Είπε πως η πλήρης αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού θα εξεταστεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εξάλλου, απαντώντας σε παρατηρήσεις ότι το λεγόμενο πέναλτι του 12% θα παραμείνει εσαεί, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελή είπε πως το 12% για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν ισχύει. «Υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν συνεισφέρει καν στο ΤΚΑ και δεν τους πιάνει η μείωση», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι που παίρνουν €710 το μήνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με το ότι πολλές επιχειρήσεις δεν πήραν τις επιδοτήσεις που τους αναλογούν λόγω της πανδημίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως πήραν όλες οι εταιρίες που έκαναν αίτηση και δικαιούντο. «Αν έγιναν λάθη, έγιναν, αλλά τις διορθώσαμε στον μεγαλύτερο βαθμό. Επιχορηγήθηκαν χιλιάδες εταιρείες», είπε.

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέα Υφυπουργεία

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πολιτική δημιουργίας Υφυπουργείων, ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε πως στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη το 2013 υπήρχε πρόνοια για επτά Υφυπουργεία, προσθέτοντας ότι πέραν από αυτά που έχουν θεσπιστεί (Ναυτιλίας, Τουρισμού, Καινοτομίας και Κοινωνικής Πρόνοιας) και του Υφυπουργείου Πολιτισμού που βρίσκεται υπό συζήτηση «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τη δημιουργία νέων θεσμών και πρέπει να βλέπουμε την αποδοτικότητα».

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καλύπτει έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας, διερωτήθηκε αν ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός θα είναι ο πρώτος στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως προνοεί και ο περί δημοσιονομικής ευθύνης νόμος. «Είναι εκτίμηση ότι αυτός είναι ο 1ος κανονικός συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2021 και ότι θα αναμένουμε ακόμη ένα ή θα προκύψει ανάγκη για επιπρόσθετους προϋπολογισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι κατανοεί πως τόσο η φετινή όσο και η περσινή χρονιά παρουσίασε απρόβλεπτες ανάγκες λόγω της πανδημίας.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε ανησυχίες για την πορεία του δημοσίου χρέους και για τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και ζήτησε ενημέρωση για την πορεία του χρέους και του ρυθμού ανάπτυξης το 2021 σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση επιπλέον κονδυλίων για τις επιχειρήσεις και τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, διατυπώνοντας την αντίθεσή του για την αύξηση των κονδυλίων για την μετανάστευση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share