X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣH πολιτεία αναγνωρίζει το ΠΚ ως κέντρο επιστημονικής αριστείας, είπε ο ΠτΔ

H πολιτεία αναγνωρίζει το ΠΚ ως κέντρο επιστημονικής αριστείας, είπε ο ΠτΔ

Η διαχρονική στήριξη της Κυβέρνησης προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου γίνεται στη βάση του πολυσήμαντου, διεθνώς αναγνωρισμένου έργου του με την πολιτεία να το αναγνωρίζει ως κέντρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για τη χώρα μας, τόνισε το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης στην Πανεπιστημιούπολη, στην Αγλαντζιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η στήριξη προς το ΠΚ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων «την υλοποίηση της Β΄φάσης της Πανεπιστημιούπολης με έργα που θα περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου για την περίοδο 2016-2023».

Εξήγησε ότι τα έργα αυτά αφορούν «την κατασκευή νέων υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη της Αθαλάσσας, όπως είναι η ανέγερση της Πολυτεχνικής Σχολής, της Ιατρικής Σχολής, του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, νέων χώρων διδασκαλίας και του δεύτερου Φωτοβολταϊκού Πάρκου και την ανακαίνιση και αναβάθμισης των υφιστάμενων, εκτός Πανεπιστημιούπολης, εγκαταστάσεων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας».

Αφορούν και στην «ανακαίνιση, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, της Πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας που αποτελεί ιστορικό χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η υλοποίηση των έργων, είναι αποτέλεσμα των δανειακών συμβάσεων ύψους 194 εκ. ευρώ που έχει συνάψει, προς όφελος του Πανεπιστημίου και των φοιτητών, το κράτος μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Επιπλέον, συνέχισε, «η Κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση για αύξηση του ποσού του υφιστάμενου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, για χρηματοδότηση συμπληρωματικών έργων υποδομής».

Πέραν τούτων, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, μελετάται η συνομολόγηση πρόσθετων δανειακών συμβάσεων, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση της δεύτερης φάσης των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου».

Πρόσθεσε ότι «επιπλέον, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, η θεσμική χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ, ως επίσης το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ για το Κέντρο Αριστείας Βιοτράπεζας και Βιοϊατρικής Έρευνας».

Ιδιαίτερη αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε και στο γεγονός ότι, όπως είπε, το ΠΚ, «ανάλογης στήριξης τυγχάνει από το σύνολο των Ιδρυμάτων της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας, Δημόσιων και Ιδιωτικών».

Σημείωσε ότι «απώτερος σκοπός της στοχευμένης αυτής στρατηγικής, θέτοντας στο επίκεντρο τη συνεχή προαγωγή και συνολική αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας, είναι να καταστήσουμε την πατρίδα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και αριστείας».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «οι νέοι μας αποκτούν πλέον τη δυνατότητα φοίτησης στον τόπο τους σε υψηλών προδιαγραφών Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εφάμιλλα του εξωτερικού και ταυτόχρονα, περιορίζοντας τη διαρροή αξιόλογων επιστημόνων στο εξωτερικό, η πατρίδα μας αναδεικνύεται σε πόλο έλξης φοιτητών αλλά και διεθνούς φήμης ακαδημαϊκών και ερευνητών».

Πρόσθεσε ότι «προς επίτευξη τον της διεθνοποίησης της προσφερόμενης εκπαίδευσης, προχωρήσαμε σε μία σειρά στοχευμένων αποφάσεων όπως, η προσφορά ποιοτικών ευκαιριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης σε τομείς αιχμής, η διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, η διασφάλιση της ίσης πρόσβασης στην Ανώτερη Εκπαίδευση για όλους και η σύναψη Συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών και Μνημονίων Συναντίληψης με άλλα κράτη στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης».

Αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε και «στα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Χαρτογράφησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης, που διενεργεί το Υπουργείο Παιδείας, που όπως καταγράφεται από το σύνολο των 53.262 φοιτητών/τριών που σπούδαζαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, κατά το εαρινό εξάμηνο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, 22.949 είναι Κύπριοι πολίτες (ποσοστό 43,08%), 18.863 είναι πολίτες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (35,42%), ενώ 11.450 είναι πολίτες Τρίτων χωρών (21,5%)».

«Είναι σημαντικό να σημειώσω, ως ενδεικτικό της αυξητικής τάσης, ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, από το σύνολο των 32 χιλιάδων φοιτητών που φοίτησαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, οκτώ χιλιάδες ήταν πολίτες άλλων Ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών», είπε ο Πρόεδρος στην ομιλία του.

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε με συνέπεια για τη δημιουργία όλων εκείνων των συνθηκών και των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στους αποφοίτους να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις, να αναδείξουν το μέγιστο των ικανοτήτων τους και να καταξιωθούν επαγγελματικά».

Απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι «η δική σας ιδιαίτερη στιγμή της αποφοίτησης, συνδέεται άμεσα με τις νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, εφόσον τα δύο τελευταία χρόνια των σπουδών σας κληθήκατε να εργαστείτε με ακόμη περισσότερο ζήλο, επιμονή, υπομονή και αφοσίωση προκειμένου να καταφέρετε να ολοκληρώσετε τις απαιτητικές σπουδές σας».

«Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει για εσάς πρόσθετο κίνητρο ώστε να καταστείτε οι φορείς της αλλαγής και της προόδου που θα διεκδικήσουν το βέλτιστο για τόπο μας», σημείωσε, περαιτέρω στην ομιλία του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχάρη θερμά «το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και το Ακαδημαϊκό και Ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, για το πλούσιο και επωφελές έργο που παράγουν, ως προανέφερα, με επωφελές αντίκτυπο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο».

Σημείωσε, κλείνοντας, «πως δεν έχω αμφιβολία ότι στο μέλλον το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσα από την αφοσίωσή του, τη συλλογική δράση και την ανάληψη ακόμη περισσότερων πρωτοβουλιών, θα καταξιωθεί ακόμη περισσότερων επιτυχιών και επιτευγμάτων, που θα συμβάλουν στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού και της κοινωνίας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share