Την κοινή επίσκεψη των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ, στο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους εντός της ουδέτερης ζώνης στη Λευκωσία χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για το γεγονός και τονίζοντας ότι το συμβολικό αυτό βήμα πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου μετά από καιρό διαφαίνεται πρόοδος στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Σε ανακοίνωση της η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα συνεχίζει να παρέχει βοήθεια για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι υπερήφανη για την επέκταση της ουσιαστικής στήριξης προς τη ΔΕΑ».

Όπως αναφέρεται, «από το 2006, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει σημαντικά το έργο της ΔΕΑ, με χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 36 εκ. ευρώ, αποδεικνύοντας στην πράξη τη σταθερή δέσμευσή της για την οικοδόμηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση στην Κύπρο».

Σημειώνεται επίσης πως σε μια προσπάθεια να επουλωθούν τα τραύματα των οικογενειών των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες, η χρηματοδότηση της ΕΕ «στηρίζει το έργο των δικοινοτικών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών επιστημονικών ομάδων που συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν κρίσιμη πτυχή των συνολικών προσπαθειών συμφιλίωσης στο νησί».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι από το 2006 έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί στις οικογένειές τους τα λείψανα 741 Ελληνοκύπριων και 292 Τουρκοκύπριων αγνοουμένων και πως εξακολουθούν να αγνοούνται 769 Ελληνοκύπριοι και 200 Τουρκοκύπριοι.

Πηγή:ΚΥΠΕ