X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΙκανοποίηση Μητσοτάκη για αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία

Ικανοποίηση από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως έχει παρουσιαστεί εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός Κυρικάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κείμενο προβλέπει μια θετική εμπλοκή με την Τουρκία η οποία θα είναι αναλογική και αναστρέψιμη. Σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στα ζητήματα του μεταναστευτικού, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε εργαλειοποίησή του.

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει έξω από τα προβλεπόμενα στις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, παραπέμποντας και στη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οποιαδήποτε λύση, η συζήτηση λύσης που θα αφορά τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, απορρίπτεται επί της αρχής γιατί αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του ΣΑΗΕ, αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Τέλος, στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, είμαι ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να γίνει με σταδιακό και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του περασμένου Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο ζήτημα της μετανάστευσης αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα, η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις τους του ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

Αναλυτικά, το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων αναφέρει πριν φτάσει στο τραπέζι των ηγετών τα εξής:

14. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και υπενθύμισε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021.

15. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της Ε.Ε. να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με την επιφύλαξη των καθορισμένων προϋποθέσεων που καθορίζονται τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

16. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, καταγράφει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για την εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη. Μια τέτοια εντολή μπορεί να εγκριθεί από το Συμβούλιο με την επιφύλαξη πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

17. Σημειώνει επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες για διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα.

18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021 και στο πλαίσιο της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550 και 789. Λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν άνοιξε τον δρόμο για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας.

20. Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μέλημα. Η στοχοποίηση των πολιτικών κομμάτων, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο διάλογος για τα θέματα αυτά παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

21. Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους φορείς να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων.

22. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share