X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣΥπηρεσίες: Σημαντικές ζημιές σε εστίαση και καταλύματα, άνοδος στην επικοινωνία

Υπηρεσίες: Σημαντικές ζημιές σε εστίαση και καταλύματα, άνοδος στην επικοινωνία

Για άλλο ένα τρίμηνο ο τομέας των υπηρεσιών ενημέρωσης και επικοινωνίας ήταν ο μόνος που κατέγραψε θετική μεταβολή το πρώτο τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας, που επηρέασαν σοβαρά κυρίως τον τομέα που σχετίζεται με τον τουρισμό και την εστίαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες, ο τομέας της ενημέρωσης και επικοινωνίας κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2021 ετήσια άνοδο 4,9%, ενώ στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης καταγράφηκε πτώση 41,2%, στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες μείωση 11,3%, ενώ μείωση 5,3% καταγράφηκε στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.

Νέα μεγάλη άνοδος στις υπηρεσίες επικοινωνίας και πληροφορίας

Ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρουσίασαν μείωση 84,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η εστίαση κατέγραψε ετήσια μείωση 31,7% αντανακλώντας τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουρισμό καταγράφει και η επίδοση των δραστηριοτήτων ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων, οι οποίες το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρουσίασαν ετήσια υποχώρηση 59,6%.

Οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες παρουσίασαν ετήσια μείωση 4,1% το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις μείωση 2,2%, ενώ οι Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες κατέγραψαν μείωση 33,2%.

Αντίθετα, θετική μεταβολή παρουσίασαν σχεδόν αποκλειστικά οι δραστηριότητες που αφορούν στην ενημέρωση και την επικοινωνία.

Μεγάλη αύξηση της τάξης του 59,8% παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία, λόγω και της ζήτησης που προέκυψε στον απόηχο των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι δραστηριότητες προγραμματισμού Η/Υ, παροχής συμβούλων και συναφείς δραστηριότητες το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρουσίασαν άνοδο 5,9%, οι τηλεπικοινωνίες άνοδο 4%, ενώ μείωση από τον κλάδο της επικοινωνίας παρουσίασε μόνο η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις, με -47,3%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share