X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΚαλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τη συνθήκη της Λωζάννης, είπε ο εκπρόσωπος...

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τη συνθήκη της Λωζάννης, είπε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ

Να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία έχει υπογράψει, κάλεσε την Τουρκία ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «τουρκικής μειονότητας», κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής επίσκεψής του στη Θράκη.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη».

«Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

«Η Ελλάδα θα επιθυμούσε τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου», συμπλήρωσε.

«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει», καταλήγει η δήλωση του κ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα, Δευτέρα 31 Μαΐου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11.00. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Tύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13.15.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share