X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚανένας κίνδυνος προμήθειας ουρανίου μετά το πραξικόπημα στο Νίγηρα, λέει η ΕΕ

Κανένας κίνδυνος προμήθειας ουρανίου μετά το πραξικόπημα στο Νίγηρα, λέει η ΕΕ

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που είναι μεγάλος παραγωγός ουρανίου, δεν αποτελεί πρόβλημα για τις προμήθειες πυρηνικών καυσίμων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ την Τρίτη.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εφοδιασμού όταν πρόκειται για την ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άνταλμπερτ Γιαντς. «Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της ΕΕ διαθέτουν επαρκή αποθέματα φυσικού ουρανίου για να μετριάσουν τυχόν βραχυπρόθεσμους κινδύνους εφοδιασμού και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υπάρχουν αρκετά κοιτάσματα στην παγκόσμια αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η πρώην γαλλική αποικία διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο, βασικό συστατικό της πυρηνικής βιομηχανίας.

Η γαλλική εταιρεία Orano, προηγουμένως Areva, είναι σημαντικός παίκτης στο κράτος της Δυτικής Αφρικής για δεκαετίες και εκμεταλλεύεται ένα σημαντικό ορυχείο ουρανίου στη χώρα.

Ο Νίγηρας ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού ουρανίου της ΕΕ το 2022, με μερίδιο 25%, μετά το Καζακστάν, ανέφερε η υπηρεσία Euratom του μπλοκ.

Συνολικά, το Καζακστάν, ο Νίγηρας και ο Καναδάς παρείχαν το 74% του συνόλου που παραδόθηκε στην ΕΕ. Συνολικά, το μερίδιο του Νίγηρα στην παγκόσμια παραγωγή ήταν κάτω του 5% το 2021, λέει η ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ, ένας δυτικός σύμμαχος του οποίου η εκλογή λίγο πριν από δύο χρόνια σηματοδότησε την πρώτη ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη χώρα του από την ανεξαρτησία, ανατράπηκε στις 26 Ιουλίου από την επίλεκτη Προεδρική Φρουρά.

Η ΕΕ καταδίκασε σθεναρά την ανατροπή του και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να απομακρύνει τους υπηκόους της αφότου εχθρικά πλήθη συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από την πρεσβεία της.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share