X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΚαταλυτική η συμβολή της πρότασης ΠτΔ στις προσπάθειες των ΗΕ, λέει ο...

Καταλυτική η συμβολή της πρότασης ΠτΔ στις προσπάθειες των ΗΕ, λέει ο Εκπρόσωπος

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια σύγχρονη και νηφάλια προσέγγιση, η οποία όχι μόνο αξιοποιεί την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ και τα κίνητρα που η ΕΕ κατέχει, αλλά και που θα συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, την Κυριακή.

«Μια δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί την ύψιστη Εθνική μας αποστολή», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης στον επιμνημόσυνο λόγο του για τους ήρωες της Γεροσκήπου σημειώνοντας πως «αυτή είναι η αποστολή που υπηρετεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντανά».

«Η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια σύγχρονη και νηφάλια προσέγγιση. Πρόταση η οποία, όχι μόνο αξιοποιεί την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κίνητρα που η ΕΕ κατέχει αλλά και που θα συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι μας στην επίτευξη μιας οριστικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

«Η μεγάλη διπλωματική προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα συνεχιστεί, είναι ιστορική μας ευθύνη να μην εγκαταλείψουμε ποτέ την προσπάθεια, να συνεχίσουμε μέχρι τη στιγμή που η Κύπρος δεν θα είναι πια η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, μέχρι το Κυπριακό να μην είναι μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σήμερα, με ταπεινότητα και δέος, αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες του Δήμου Γεροσκήπου που με περίσσια τόλμη προσέτρεξαν στον βωμό της ελευθερίας και σφράγισαν με το αίμα τους τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας”.

Τη θυσία των ηρώων μας, τις αξίες και τα ιδανικά τους, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «οφείλουμε να τα μετουσιώσουμε σε πυξίδες και φάρους μας».  Οι ήρωες μας, πρόσθεσε, «έδωσαν τις ζωές τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας, ελπίζοντας ότι οι δικές τους θυσίες θα ήταν αρκετές για να λυτρώσουν άλλους.  Είμαι βέβαιος, συμπλήρωσε, ότι θα ήθελαν να ζήσουν, κι όμως επέλεξαν το θάνατο λέγοντας πως αυτό είναι ηρωισμός, να επιλέγει κάποιος την υπέρβαση του εαυτού του, το εγώ να αντικαθίσταται από το εμείς».

«Η Κύπρος που ζούμε σήμερα, δεν είναι η Κύπρος που οραματίστηκαν οι ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα. Δεν είναι αυτή για την οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Σχεδόν μισό αιώνα μετά η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη, 49 χρόνια κατοχής και ακόμα οικογένειες εξακολουθούν να περιμένουν να μάθουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους, 49 χρόνια μετά εξακολουθούμε να κηδεύουμε νεκρούς.  49 χρόνια είναι πολλά, επικίνδυνα πολλά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λετυμπιώτης.

Καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «το μνημόσυνο αυτό μπορεί να είναι για όλους εμάς μια ευκαιρία για να αναλογιστούμε το ιστορικό μας χρέος και να σταθούμε με τον σεβασμό που αρμόζει στο ύψος της θυσίας των ηρώων μας. Ας κρατήσουμε τα μαθήματα φιλοπατρίας και αυτοθυσίας που μας παρέδωσαν ως πολύτιμη παρακαταθήκη, για να τα διαφυλάξουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις γενιές που θα μας διαδεχθούν».

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μιλούσε στο πλαίσιο του Μνημοσύνου των ηρώων Χρήστου Κωνσταντινίδη, Πέτρου Ευσταθίου, Γιαννάκη Ταλιώτη, Αντώνη Αντωνίου και Μιχάλη Κυπριανού.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share