X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαθυστερεί η ψηφιοποίηση της διαχείρισης κονδυλίων της ΕΕ, προειδοποιεί το ΕΕΣ

Καθυστερεί η ψηφιοποίηση της διαχείρισης κονδυλίων της ΕΕ, προειδοποιεί το ΕΕΣ

Καθυστερήσεις στην προώθηση της ψηφιακής διαχείρισης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εντοπίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) σε έκθεση επισκόπησης η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του θεσμού με έδρα το Λουξεμβούργο που ελέγχει την χρήση των κονδυλίων και την δημοσιονομική διαχείριση της ΕΕ, το γεγονός πως τα κράτη μέλη δεν απαιτείται να χρησιμοποιούν κοινά εργαλεία πληροφορικής με ομοιόμορφο τρόπο για σκοπούς προστασίας των δαπανών της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα είναι πως πολλά τοπικά συστήματα, βάσεις δεδομένων και πύλες πληροφόρησης συνυπάρχουν, εμποδίζοντας την αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση και δυσκολεύοντας τις προσπάθειες της Κομισιόν και όλων των αρμόδιων φορέων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επισκόπησης. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ελεγκτές, έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση όσον αφορά βασικές δράσεις, αλλά και υπερβάσεις του προϋπολογισμού.

«Το πλήθος των πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των επιχειρησιακών δαπανών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι μεγάλο –  αν επιθυμούμε δε τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της διαφάνειας, πρέπει να τα ευθυγραμμίσουμε και να τα απλουστεύσουμε» σημείωσε σχετικά η η Laima Liucija Andrikienė, το μέλος του ΕΕΣ αρμόδια για την επισκόπηση.

Όπως σημειώνεται, ο μεγάλος αριθμός των φορέων που διαχειρίζονται κονδύλια της ΕΕ και η ποικιλία των πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούν καθιστούν αδύνατη τη διενέργεια ελέγχων σε μεγάλη κλίμακα.

Η διαχείριση των δαπανών μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ γίνεται είτε μέσω της άμεσης διαχείρισης από την Επιτροπή, άλλα θεσμικά όργανα ή οργανισμούς της ΕΕ, της έμμεσης διαχείριση από οργανισμούς -εταίρους της Επιτροπής ή άλλες αρχές εντός ή εκτός της ΕΕ, της επιμερισμένης διαχείρισης από την Επιτροπή και τις αρχές των κρατών μελών από κοινού. Η επισκόπηση του ΕΕΣ καλύπτει και τους τρόπους διαχείρισης σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταγράψει στη ψηφιακή της στρατηγική μια σειρά από δράσεις στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Οι ελεγκτές σημειώνουν πως μέχρι σήμερα η Κομισιόν έχει ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες για την καταβολή πληρωμών στα κράτη μέλη, διαδικασία που χρησιμοποιείται ευρέως για τις ενισχύσεις στη γεωργία. Ωστόσο, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία πληροφορικής για τη διαχείριση της χρηματοδότησης της συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία δεν είναι ενσωματωμένα στα συστήματα της ΕΕ, κάτι που δυσκολεύει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους δικαιούχους.

Παράλληλα, αν και η Επιτροπή διατηρεί διαδικτυακή πύλη πληροφόρησης για τους αναδόχους και τους δικαιούχους χρηματοδότησης της ΕΕ, η πύλη δεν περιέχει πληροφορίες για τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους ούτε για τους τελικούς αποδέκτες των κονδυλίων στις περιπτώσεις που η διαχείριση των χρημάτων γίνεται από οργανισμούς ή άλλες αρχές εντός ή εκτός της ΕΕ.

Μια πιθανή λύση για καλύτερη διαφάνεια και προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ, σύμφωνα με το ΕΕΣ, θα ήταν η καθιέρωση ενός μοναδικού αναγνωριστικού κωδικού κάθε ανάδοχο και δικαιούχο κονδυλίων στην ΕΕ, ώστε να μπορεί κανείς να αναζητήσει λεπτομέρειες στα διάφορα εργαλεία και συστήματα.

Ανομοιογένεια καταγράφεται επίσης στην εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων μεταξύ των κρατών μελών, ενώ και οι εκθέσεις που αφορούν τη χρήση των κονδυλίων στους τομείς της συνοχής και της γεωργίας σε κάθε κράτος μέλος διαφέρουν σημαντικά.

Αν και υπάρχει ενιαίο εργαλείο αναζήτησης δεδομένων για τα κονδύλια της ΕΕ, η χρήση του προς το παρόν είναι προαιρετική. Η Κομισιόν έχει προτείνει το εργαλείο αυτό να καταστεί υποχρεωτικό, όπως και τη διεύρυνση των ρυθμίσεων που αφορούν τη διαφάνεια ώστε να καλύπτει το σύνολο των κονδυλίων της ΕΕ. Η πρόταση όμως αυτή αναμένεται να ισχύσει το νωρίτερο στην επόμενη περίοδο προγραμματισμού, δηλαδή από το 2028.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share