X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣΚέρδη για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψε η Ελληνική Τράπεζα, ανεπαίσθητη αύξηση των...

Κέρδη για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψε η Ελληνική Τράπεζα, ανεπαίσθητη αύξηση των ΜΕΧ (1)

Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €12,9 εκατομμυρίων παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Ελληνική Τράπεζα καταγράφοντας το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κερδοφορίας παρά την πανδημία του Covid-19.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα παρουσίασε ανεπαίσθητη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά 1% ή €18 εκατ. σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020, καταδεικνύοντας την περιορισμένη επίπτωση από την πανδημία στον ισολογισμό της. Οι συνολικές μεικτές ΜΕΧ διαμορφώθηκαν στα €1,52 δις από €1,50 δις το τέταρτο τρίμηνο του 2020, με τον δείκτη ΜΕΧ να διαμορφώνεται στο 15,8% εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η τράπεζα κατέγραψε ζημιές απομείωσης δανείων €7,1 εκατ. (€7,4 εκ στο σύνολο) ανεβάζοντας τον δείκτη κάλυψης ΜΕΧ στο 47,6% από 46,9% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ βελτίωση παρουσίασαν οι κεφαλαιακοί δείκτες με τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) να βρίσκεται στο 22,2% το πρώτο τρίμηνο του 2021 από 20,01% το προηγούμενο τρίμηνο και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 22,54% από 22,34% το προηγούμενο τρίμηνο.

«Με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και την εφαρμογή ενός ισχυρού δημοσιονομικού πακέτου στήριξης και ρευστότητας, συγκεκριμένοι τομείς έχουν ήδη παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Φοίβος Στασόπουλος, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας, προσθέτοντας πώς «παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τα οικονομικά αποτελέσματα για την 1η τριμηνία του 2021 επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέση της Ελληνικής Τράπεζας και την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου».

Τόνισε ακόμη ότι η τράπεζα συνεχίζει να εστιάζει τη προσοχή της στο δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους €2,8 δισ. των πελατών που βρίσκονται κάτω από το μορατόριουμ δόσεων του 2020, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία καθυστερήσεων και νέων ΜΕΧ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δανειοληπτών αποπληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά ή έχουν υιοθετήσει αναδιαρθρώσεις, όπου αυτό ήταν απαραίτητο και δικαιολογημένο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share