X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΚύπρος και ΗΠΑ ενισχύουν την αμυντική τους συνεργασία μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης...

Κύπρος και ΗΠΑ ενισχύουν την αμυντική τους συνεργασία μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης IMET

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας έκαναν σήμερα οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την Πέμπτη στην Πρεσβεία τους, στη Λευκωσία, τους 8 πρώτους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET), που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα IMET αποτελεί βασικό στοιχείο της Αμερικανικής βοήθειας για θέματα ασφάλειας, προωθώντας περιφερειακή σταθερότητα και αμυντικές δυνατότητες μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Μιλώντας στην τελετή στην Πρεσβεία, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ σημείωσε ότι μόλις πριν από ένα χρόνο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει ο νεότερος εταίρος ανά το παγκόσμιο στο Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET). Είπε ότι μέσω επαγγελματικών και τεχνικών μαθημάτων, και με εξειδικευμένη διδασκαλία, το ΙΜΕΤ παρέχει πολύτιμη κατάρτιση και εκπαίδευσης σε σπουδαστές από χώρες εταίρους των ΗΠΑ όπως η Κύπρος, «επιτρέποντάς μας να συντονίσουμε καλύτερα τη συνεργασία μας για την ασφάλεια».

Όπως επεσήμανε η κ. Γκάρμπερ, το IMET ενισχύει τους διεθνείς συνασπισμούς και τις συνεργασίες και διδάσκει μια κοινή προσέγγιση για τη συνεργασία σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Σήμερα είμαι τόσο ενθουσιασμένη και είναι τιμή μου που υποδέχομαι τα πρώτα μέλη της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου που επέλεξαν να συμμετάσχουν στο IMET. Είμαι τόσο περήφανη που καλωσορίζω αυτούς τους αξιωματικούς στο σπίτι μου και καλωσορίζω την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινότητα των χωρών εταίρων του IMET. Σήμερα αντικατοπτρίζεται πραγματικά πόσο πολύ έχει αναπτυχθεί η συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου σε θέματα ασφάλειας», είπε και πρόσθεσε ότι αυτοί οι αξιωματικοί θα συμμετάσχουν σε μαθήματα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας και στο Στρατιωτικό Πολεμικό Κολλέγιο. Θα υπάρξουν επίσης, είπε, μαθητές που θα συμμετάσχουν στο μεταπτυχιακό σχολείο του Ναυτικού για μαθήματα στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επικέντρωση των δύο χωρών στην προστασία από τις απειλές του κυβερνοχώρου.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης είπε ότι όλο και περισσότερο οι ΗΠΑ βλέπουν ότι η ασφάλεια της Κύπρου είναι απαραίτητη για την προστασία των ζωτικών υποδομών, των ζωών καθώς και των μέσων διαβίωσης των πολιτών μας. «Αυτή η αναδυόμενη απειλή», συνέχισε, «απαιτεί να συνεργαστούμε για να βρούμε έναν άλλο τρόπο για την προστασία των δικτύων πληροφοριών.

Ο Πρέσβειρα των ΗΠΑ τόνισε ότι το IMET είναι επίσης μια ευκαιρία για τη δημιουργία επαγγελματικών συνδέσμων μεταξύ των στρατιωτικών των ΗΠΑ, της Κύπρου καθώς και πολλών άλλων χωρών ανά το παγκόσμιο. «Ελπίζω και αναμένω ότι οι φιλίες και οι επαγγελματικοί δεσμοί από αυτά τα μαθήματα θα τους βοηθήσουν και θα διαρκέσουν καθ `όλη τη διάρκεια της καριέρας τους», είπε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, μιλώντας στην τελετή, δήλωσε ότι η συμμετοχή αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς στο ΙΜΕΤ αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την οποία όλοι σήμερα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι. «Σε λίγες μέρες οι πρώτοι Κύπριοι αξιωματικοί θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν μαθήματα υψηλού κύρους – οι πρώτοι υποψήφιοι είναι εδώ μαζί μας σήμερα – σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής και ένα πολύ ελπιδοφόρο κεφάλαιο στη σχέση Κύπρου-ΗΠΑ. Όπως σημείωσε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάιο του 2021, η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο», είπε.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι η εκπαίδευση μέσω του IMET, προσφέρει μια ανεκτίμητη ευκαιρία για τους αξιωματικούς της ΕΦ για να διευρύνουν τις γνώσεις και τους ορίζοντές τους, καθώς και για να δημιουργήσουν ένα μακροχρόνιο δίκτυο και να εμπλουτίσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, κάτι που θα τους επιτρέψει να εκπληρώσουν τους μελλοντικούς τους στόχους στα απαιτητικά τους καθήκοντα.

Πολύ σημαντικό, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι η προσφορά της εκπαίδευσης εκ μέρους των ΗΠΑ θα συμβάλει επίσης στην εδραίωση και την οικοδόμηση προσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς και θα δημιουργήσει μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Κυπρίων αξιωματικών.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι οι πολλές εξελίξεις τα τελευταία δύο χρόνια, όπως το EastMed Act, η πρόσβαση στο IMET, η μερική άρση του εμπάργκο όπλων για μη θανατηφόρο υλικό μέσω ITAR, η καθιέρωση CYCLOPS και η συνεχής πρόοδος σε διάφορες άλλες συμφωνίες έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ελπιδοφόρο και φιλόδοξο πλαίσιο για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ας ελπίσουμε ότι, με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλονται ως αποτέλεσμα της πανδημίας, θα φιλοξενήσουμε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην Κύπρο για να αξιολογήσουμε την μέχρι στιγμής συνεργασία μας και να συζητήσουμε τις μελλοντικές προοπτικές», είπε.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε την Πρέσβειρα ότι θα συνεχίσουμε τον στόχο μας για εμβάθυνση και ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. «Η Κύπρος και οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο της περιφερειακής συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, καθώς και για την αντιμετώπιση απειλών που κυμαίνονται από την τρομοκρατία έως την κλιματική αλλαγή. Και οι δύο χώρες συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις με άλλες χώρες της περιοχής και προσβλέπουμε στην πιθανή συμμετοχή των ΗΠΑ σε ορισμένες από τις τριμερείς συνεργασίες μας με τη μορφή του 3+1» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share