X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΚομισιόν: οι εκπομπές CO2 από νέα αυτοκίνητα μειώθηκαν σημαντικά το 2020

Κομισιόν: οι εκπομπές CO2 από νέα αυτοκίνητα μειώθηκαν σημαντικά το 2020

Τα προσωρινά δεδομένα παρακολούθησης, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, δείχνουν ότι οι μέσες εκπομπές CO2 των νέων αυτοκινήτων που ταξινομούνται στην ΕΕ, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με το 2019, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση των εκπομπών από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα πρότυπα το 2010. Συμπίπτει δε με τη φάση της αυστηρότερης προτύπων εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο κύριος λόγος για αυτήν την απότομη μείωση των εκπομπών CO2 ήταν η αύξηση του μεριδίου των εγγραφών ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία τριπλασιάστηκε από 3,5% το 2019 σε πάνω από 11% το 2020.

Παρά τη συρρίκνωση της συνολικής αγοράς νέων αυτοκινήτων λόγω της πανδημίας COVID-19, ο συνολικός αριθμός ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν το 2020 εξακολουθεί να αυξάνεται, φτάνοντας για πρώτη φορά πάνω από 1 εκατομμύριο το χρόνο.

Οι μέσες εκπομπές CO2 από νέα φορτηγά που πωλήθηκαν στην ΕΕ, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 επίσης μειώθηκαν ελαφρά.

Τα προσωρινά δεδομένα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών CO2 εξακολουθεί να αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών CO2 από αυτοκίνητα και φορτηγά, και ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση προχωρά. Για την περίοδο 2020-2024, ο κανονισμός θέτει τους στόχους εκπομπών CO2 σε ολόκληρο τον στόλο της ΕΕ σε 95 gCO2 / km για νέα ταξινομημένα αυτοκίνητα και στα 147g CO2 / km για τα νέα ταξινομημένα φορτηγά

Οι κατασκευαστές οχημάτων έχουν στη διάθεσή τους 3 μήνες για να επανεξετάσουν τα δεδομένα και ενδέχεται να ενημερώσουν την Επιτροπή εάν πιστεύουν ότι υπάρχουν σφάλματα στο σύνολο δεδομένων.

Τα τελικά στοιχεία, τα οποία θα δημοσιευθούν στα τέλη Οκτωβρίου 2021, θα αποτελέσουν τη βάση για την Επιτροπή για να καθορίσει τη συμμόρφωση των κατασκευαστών με τους συγκεκριμένους στόχους εκπομπών τους και να επιβάλει τυχόν πρόστιμα για υπερβολικές εκπομπές.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share