X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣΚορυφαία προτεραιότητα η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, λέει το ΥΠΟΙΚ

Κορυφαία προτεραιότητα η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, λέει το ΥΠΟΙΚ

Η πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (του προϋπολογισμού της ΕΕ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ δημοσιοποίησε σήμερα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2022-2024, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αφού παραθέτει τα ανώτατα όρια των δαπανών των Υπουργείων την επόμενη τριετία.

«Η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών ευκαιριών που παρέχει το νέο ΠΔΠ, τόσο μέσα από τις εθνικές κατανομές των επιμέρους Ταμείων όσο και μέσα από τη συμμετοχή της Κύπρου στα Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ και, κυρίως, η αξιοποίηση των διαθέσιμων επιχορηγήσεων και δανείων  του  νέου Μηχανισμού  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτω από το έκτακτο και προσωρινό μέσο χρηματοδότησης της ανάκαμψης και εξόδου της ΕΕ από την κρίση, με την επωνυμία  Επόμενη Γενιά ΕΕ (Next Generation EU), αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής και μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, αλλά και μετέπειτα», τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται πως τα συνολικά κονδύλια που αναλογούν στην Κύπρο μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού και του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ανέρχονται σε €4,4 δισ.

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υιοθετηθούν τα κατάλληλα χρονοδιαγράμματα που να ανταποκρίνονται στα έκτακτα μέτρα στήριξης που υιοθετούνται από την κυβέρνηση αλλά και στους προγραμματισμούς για έγκαιρη και αποτελεσματική προώθηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα στηριχθούν πρωτίστως μέσω του ΣΑΑ, λαμβανομένης υπόψη της εμπροσθοβαρούς κατανομής των πόρων του, αλλά και μέσω των άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων της Κυβέρνησης που θα στηριχθούν από ευρωπαϊκούς, άλλους εξωτερικούς ή / και εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το 70% της κοινοτικής χορηγίας (ύψους €1,01 δις για την Κύπρο, σε τρέχουσες τιμές) θα πρέπει να δεσμευτεί κατά τα έτη 2021-2022 και το υπόλοιπο 30% μέχρι το 2023.

«Οι άμεσες προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον στρατηγικό σχεδιασμό των Υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και στον προϋπολογισμό του 2022, αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας καθώς και στην ανάκαμψη», αναφέρεται.

Με βάση το μακροοικονομικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο είχε καταρτιστεί πριν τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου, ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να κυμανθεί το 2021 στο 3,8% και θα επιβραδυνθεί στο 3,2% και 2,8% το 2022 και 2023 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 6,7% το 2022, ακολούθως το 2023 να περιορισθεί στο 6,0% και το 2024 να μειωθεί περαιτέρω στο 5,5%.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως για το 2021 και λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό κόστος από τα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, το οποίο εκτιμάται να ανέλθει στο 3,4% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να είναι ελλειμματικό ύψους €1.041 εκ. και να ανέλθει σε -4,7% του ΑΕΠ σε σύγκριση με έλλειμμα €1.213 εκ. (-5,8% του ΑΕΠ) τον προηγούμενο χρόνο. Το πρωτογενές ισοζύγιο εκτιμάται να είναι επίσης αρνητικό ύψους €594 εκ. (-2,7% του ΑΕΠ) το 2021σε σύγκριση με ελλειμματικό πρωτογενές ισοζύγιο ύψους €762 εκ. (-3,6% του ΑΕΠ) το 2020.

Με  βάση το μακροοικονομικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ και λαμβανομένου υπόψη του ιδιαίτερα μειωμένου κόστους από τα μέτρα σχετικά με την πανδημία COVID-19, το δημοσιονομικό ισοζύγιο προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2022. Παρόλο που αναμένεται ότι η οικονομία θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση κατά το 2022, το δημοσιονομικό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα είναι οριακά ελλειμματικό της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ και να βελτιωθεί επίσης κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Μεσοπρόθεσμα, αναμένεται πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, της τάξης του 0,1% και 1,6% του ΑΕΠ το 2023 και 2024, αντίστοιχα, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Το δημόσιο χρέος έπειτα από την εκτόξευση στο 118,2% του ΑΕΠ λόγω των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων για ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι αυτό θα υποχωρήσει στο 111,9% του ΑΕΠ το 2021 με την πτωτική πορεία να συνεχίζεται τα επόμενα έτη. Ειδικότερα το 2022 θα διαμορφωθεί στο 103,9% το 2022, ενώ θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 100% (99,5%) το 2023 και να μειωθεί περαιτέρω στο 92,9% το 2024.

«Σύμφωνα με την ανάλυση ευαισθησίας (sensitivity  analysis) που έχει διεξαχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο κάτω από όλα τα σενάρια στα οποία υιοθετούνται δυσμενέστερες παραδοχές με στόχο την αξιολόγηση της δυναμικής του δημόσιου χρέους», αναφέρεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share