X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΚρίσιμο πολιτικό τεστ για τον Μπάιντεν η σύνοδος ΗΠΑ - Ρωσίας, γράφει...

Κρίσιμο πολιτικό τεστ για τον Μπάιντεν η σύνοδος ΗΠΑ – Ρωσίας, γράφει το CNN

H συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες συνόδους των πρόσφατων εποχών, και όχι μόνο επειδή οι σχέσεις μεταξύ τα δύο κράτη, που μαζί συγκεντρώνουν 90% του παγκόσμιου οπλοστασίου, έχουν πέσει κατακόρυφα σε χαμηλά μεταψυχροπολεμικά επίπεδα.

Οι Πρόεδροι, όπως μεταδίδει το CNN σε ανάλυσή του, συναντώνται την Τετάρτη για συνομιλίες αντηχώντας ιστορικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ. Τα κράτη τους βρίσκονται σε στρατηγικά σταυροδρόμια, που αν δεν τύχουν ορθής διαχείρισης μπορεί να ξεσπάσουν σε μια καταστροφική κλιμάκωση σε ένα νέο πεδίο μάχης, τον κυβερνοχώρο.

Οι συνομιλίες αποτελούν επίσης ένα πρώτο κρίσιμο πολιτικό τεστ για τον Μπάιντεν και αντικατοπτρίζουν την τεράστια πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη μια Προεδρία, η οποία έχει ως βασικό της στόχο τη μάχη για διατήρηση της δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο Πούτιν κατηγορείται ότι ανακατεύτηκε σε δύο εκλογικές διαδικασίες για να βοηθήσει τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρείται ως η κορυφαία εσωτερική απειλή για την δημοκρατία των ΗΠΑ.

Οι συνομιλίες, στο ουδέτερο ελβετικό έδαφος, αποτελούν την κατάληξη του πρώτου ταξιδιού του Μπάιντεν στο εξωτερικό ως Προέδρου, το οποίο χρησιμοποίησε για να αναζωογονήσει τις ευρωπαϊκές συμμαχίες, που δέχθηκαν χτυπήματα από τον Τραμπ και να απευθύνει έκκληση για μια νέα προσπάθεια της Δύσης για τις πολιτικές αξίες και το μέλλον της.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ανάμεσα στα κατάλοιπα του τελευταίου Ψυχρού Πολέμου με τη Μόσχα, η οποία δεν έχει την δύναμη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, και την υπό εξέλιξη νέα σύγκρουση υπερδυνάμεων με την Κίνα, ακόμη μια σοβαρή απειλή για την πρωτοκαθεδρία της Δύσης.

Οι προσδοκίες που αναπτύχθηκαν για τη σύνοδο σημαίνουν ότι ολόκληρη η περιοδεία του Μπάιντεν, η οποία μέχρι στιγμής αναγνωρίζεται ως επιτυχής, θα κριθεί σε αυτή την αναμέτρηση με ένα από τους πιο ευφυείς παγκόσμιους ηγέτες, τα χαμόγελα του οποίου μπροστά από τις κάμερες υπογραμμίζουν το ότι υπερτέρησε επί προηγούμενων Προέδρων των ΗΠΑ που ήταν συνηθισμένοι σε ένα πιο παραδοσιακό γεωπολιτικό παιχνίδι.

Στην περίοδο πριν τη σύνοδο υπήρξαν έντονες ανταλλαγές δηλώσεων μεταξύ των δύο ηγετών. Νωρίτερα φέτος ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι ο Πούτιν είναι «δολοφόνος» και τον αποκάλεσε αμετανόητο δικτάτορα. Ο Πούτιν έχει αρνηθεί ότι γνωρίζει οτιδήποτε για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ιδιωτικών επιχειρήσεων και ζωτικών υποδομών το φταίξιμο για τις οποίες αποδίδεται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας και εγκληματικές συμμορίες. Ο ίδιος συνέκρινε τους πολιτικούς φυλακισμένους όπως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία Αλεξέι Ναβάλνι με τους υπόπτους για την εισβολή στο Καπιτώλιο οι οποίοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Οι αντίπαλοι του Μπάιντεν στο εσωτερικό, διερωτώνται γιατί, δεδομένης της ρωσικής επιθετικότητας και των χαμηλών ελπίδων των ΗΠΑ για «αποτελέσματα», πραγματοποιείται εξ αρχής αυτή η συνάντηση.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία της συνόδου, μπορεί να έχει να κάνει με το τι σταμάτησε από το να γίνει παρά με το τι θα κατορθώσει την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν εξέπληξε πολλούς στην Ουάσιγκτον προτείνοντας τις συνομιλίες. Αλλά η πρόσκληση ήρθε την ώρα που ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα σύνορα της Ουκρανίας, με πολλούς παρατηρητές να φοβούνται μια εισβολή πλήρους κλίμακας και με τον φυλακισμένο Ναβάλνι να βρίσκεται, όπως έδειχναν τα πράγματα, κοντά στο θάνατο αφότου του είχαν αρνηθεί ιατρική περίθαλψη.

«Αυτή η συνάντηση έγινε εν μέρει για να σωθεί η Ουκρανία, να σωθεί ο Αλέξει Ναβάλνι, οπότε αυτό είναι ήδη κάτι. Τουλάχιστον ένα βραχυπρόθεσμο κέρδος», δήλωσε στην εκπομπή Newsroom του CNN την Τρίτη η Έβελιν Φάρκας, πρώην αναπληρώτρια Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share