X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η προστασία συνόρων και η συνδρομή όσων κινδυνεύουν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η προστασία συνόρων και η συνδρομή όσων κινδυνεύουν

«Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο κύκλος πόνου έχει κλείσει στην Ελλάδα. Ακολουθούμε και εμείς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, το οποίο θα συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου συνέβη ενώ υπήρχε η υπηρεσιακή Κυβέρνηση και προσπαθούσε να προσδιορίσει ακριβώς τι έγινε.

«Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Ήταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους που έλαβαν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, η μόνη εναλλακτική είναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγουν από τη Νότια Μεσόγειο και ριψοκινδυνεύουν ζωές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, «αλλά η προτεραιότητα είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα, από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 90%, η συνεργασία με τις χώρες διαμεταφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Είμαστε χαρούμενοι για πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, χρειαζόμαστε λύση ευρωπαϊκή. Η προστασία των συνόρων είναι μόνο ένα κομμάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε τον δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε επίσης την κ. Μέτσολα για την κατανόηση της που η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Θέλουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τις ευρωεκλογές. Θα είναι ισχυρό πλαίσιο με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Έχοντας κατά νου την πρόσφατη τραγωδία, θα πρέπει να εστιάσουμε στο να αντιμετωπίζουμε τους διακινητές», δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η μετανάστευση δεν μπορεί να εργαλειοποιείται. Οφείλουμε στους πολίτες μας να καταλήξουμε σε συμφωνία για μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης πριν από τις ευρωεκλογές, και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου έχουν ήδη αρχίσει. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε, που θα είναι δίκαιος και ανθρώπινος απέναντι σε όσους χρειάζονται προστασία, που θα είναι δίκαιος και αυστηρός με όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και σκληρός με τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους. Και έχοντας κατά νου την τελευταία τραγωδία, επιτρέψτε μου να τονίσω ιδιαίτερα την ανάγκη να αυξήσουμε τη συνεργασία μας με τρίτες χώρες για την πάταξη των δικτύων διακίνησης ανθρώπων», προσέθεσε σχετικά.

Σε ερώτηση για το τι σημαίνει η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα για τις ευρωπαϊκές εκλογές, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε ότι «οι Έλληνες αποφάσισαν για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρώπη. Θα εκλέξουμε Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν σαφές όραμα για την Ευρώπη και δεσμεύονται για τις ευρωπαϊκές αξίες και πραγματικά στέκομαι δίπλα σε έναν τέτοιον άνθρωπο».

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε χαρούμενος για το γεγονός ότι η ΝΔ έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Έχουμε παρουσιάσει απτά αποτελέσματα. Είμαστε υποστηρικτές του οράματος για μια ισχυρή Ευρώπη και σε κάθε συνάντηση που κάνουμε βλέπουμε περισσότερους συμμετέχοντες, κι αυτό είναι σημαντικό ενόψει των ευρωεκλογών», σημείωσε σχετικά.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share