Στις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αλλά και η παγκόσμια οικονομία, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού των τελευταίων 40 χρόνων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συγκράτηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχημένο το μέτρο για το καλάθι του νοικοκυριού, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία.

«Θέλω να τονίσω πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση του καλαθιού του νοικοκυριού, κυρίως γιατί προσέφερε διαφάνεια σε τιμές για μια σειρά από προϊόντα που είναι βασικά και που στο παρελθόν δεν ήταν εύκολο να συγκρίνει τιμές και ποσότητες», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι από το Φεβρουάριο θα έρθει και το market pass.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει «περαιτέρω αποκλιμάκωση συνολικά του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι, εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τις τιμές ενέργειας».

«Αν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση, θα έλεγα ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι η διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό φαινομένων αισχροκέρδειας από επιχειρηματίες θα είναι εξαντλητική.

Ακόμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων, παρέπεμψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την επόμενη τετραετία, εφόσον ο ίδιος επανεκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Τόνισε, ωστόσο, ότι κάθε τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να θέτει σε διακινδύνευση τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την 1η Απριλίου, ήταν επίσης μεταξύ των ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Απορρίπτοντας τη συσχέτιση της αύξησης του κατώτατου μισθού με την προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση σχετίζεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

«Η 1 Απριλίου είναι μια εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Και επειδή πολλοί εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι καλό να αφορά όλη την τουριστική περίοδο», επισήμανε.

Τέλος, αναφορικά με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τοποθέτησε αυτή την εξέλιξη για μετά τις εκλογές.

«Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Οι οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ξανά ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», εκτίμησε. «Αν, όμως, προκύψει αστάθεια ή έρθει μια άλλη κυβέρνηση που δεν εφαρμόσει το δικό μας πρόγραμμα, δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλια», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή:ΚΥΠΕ