X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛογιστικά τρικ στη Γερμανία για επίτευξη στόχου ΝΑΤΟ για 2% ΑΕΠ δαπάνες...

Λογιστικά τρικ στη Γερμανία για επίτευξη στόχου ΝΑΤΟ για 2% ΑΕΠ δαπάνες άμυνας

Η Γερμανία ωραιοποιεί το ποσοστό του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες ώστε να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ, γράφει η εφημερίδα Welt.

Όπως αναφέρεται, ο Καγκελάριος Σολτς έχει δεσμευτεί ότι η Γερμανία το επόμενο έτος θα είναι σε θέση να επιτύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες τον οποίο έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Προκειμένου να τα καταφέρει, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να σημειώσουν αλματώδη αύξηση κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τον λόγο αυτό ο κυβερνητικός συνασπισμός, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σχεδιάζει ένα λογιστικό τρικ: δεν θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες μόνο με την αγορά νέων στρατιωτικών οχημάτων, φρεγατών και αεροσκαφών με κονδύλια από το Ειδικό Ταμείο των 100 δισ. ευρώ για την Bundeswehr, αλλά για πρώτη φορά θα συνυπολογίσει και δαπάνες άλλων Υπουργείων, οι οποίες «σχετίζονται με την άμυνα».

 Όπως σχολίασαν τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενοι το απόρρητο, δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες όταν δηλώνουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας επεσήμανε ότι τα άλλα Υπουργεία υπολογίζουν τις «σχετικές με την άμυνα» δαπάνες τους, για παράδειγμα «δαπάνες προσωπικού και υλικών προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων», και τις δηλώνουν στο Υπουργείο Άμυνας.

Η Welt παρατηρεί ότι για το 2024 αναμένεται να διατεθούν για την άμυνα 19,2 δισ. ευρώ από το Ειδικό Ταμείο και 51,8 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή συνολικά 71 δισ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για την επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ, ούτε και αν προστεθούν στα παραπάνω οι «σχετικές με την άμυνα δαπάνες» άλλων Υπουργείων.

Για αυτό και η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνυπολογίσει και δαπάνες για τόκους, και μάλιστα όχι μόνο αυτούς που προκύπτουν από δάνεια για το Ειδικό Ταμείο για τη Bundeswehr, αλλά και το μερίδιο του Υπουργείου Άμυνας στη συνολική δαπάνη της Γερμανίας για τοκοχρεολύσια.

 Όπως σημειώνεται, και αυτή η δαπάνη σχεδιάζεται να χαρακτηριστεί «σχετική με την άμυνα», ώστε η Γερμανία να επιτύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, κάτι που κατακρίνει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (ifo), Mάρτσελ Σλέπερ, τονίζοντας ότι οι τόκοι δεν μπορούν να λογίζονται ως αμυντικές δαπάνες, ενώ και ο Ίνγκο Γκέτεχενς από τους Χριστιανοδημοκράτες θεωρεί «πραγματικό σκάνδαλο» το να χαρακτηρίζονται αμυντικές δαπάνες οι δαπάνες για τόκους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share