X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜελέτη γαλλικού καθεστώτος για ΜμΕ, λέει το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων

Μελέτη γαλλικού καθεστώτος για ΜμΕ, λέει το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων

Η έγκριση του γαλλικού καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να μελετηθεί, να αξιολογηθεί και να προσαρμοστεί ανάλογα για την Κύπρο, προς όφελος των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρει σε ανακοίνωση το Γραφείο του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Εξηγεί ότι η Γαλλία, στην προσπάθειά της να στηρίξει τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κοινοποίησε στην Επιτροπή καθεστώς προϋπολογισμού 3.500.000.000 λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Είχε διαπιστωθεί ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και ιδίως λόγω της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετακυλιστεί πλήρως στους καταναλωτές.

Το καθεστώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορά περιορισμένα ποσά ενίσχυσης που δίδονται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, ενώ το όφελος των δικαιούχων συνίσταται στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ακριβές ποσό της μείωσης θα προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ: α) της συμβατικής τιμής αγοράς ενέργειας για το 2023 και β) μιας τιμής αναφοράς, η οποία θα ισχύει για το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από την επιχείρηση ανά μήνα, ενώ προβλέπεται πλαφόν της τάξης του 90% για το ποσοστό της μείωσης και, σε κάθε περίπτωση, πλαφόν 2.000.000 ανά δικαιούχο.

Βάσει του καθεστώτος, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι εκείνοι που θα υπολογίζουν και θα εφαρμόζουν το παραπάνω σύστημα μείωσης τιμών ενέργειας. Στη συνέχεια, το γαλλικό δημόσιο θα αποζημιώνει τους παρόχους για το ποσοστό της μείωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η  Επιτροπή διαπίστωσε ότι το γαλλικό καθεστώς είναι σύμφωνο με το Κεφάλαιο 2.1 του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης 2023. Ειδικότερα, το καθεστώς δεν υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ ανά δικαιούχο και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, που είναι η ημερομηνία λήξης του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης.

Περαιτέρω, η Γαλλία έχει προβλέψει συνοδευτικές ρήτρες που αποτρέπουν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Προς τούτο, η Επιτροπή έκρινε ότι το καθεστώς είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής της γαλλικής οικονομίας, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή ενέκρινε το γαλλικό καθεστώς.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share