X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΜέτρα πέραν των €440 εκατομμυρίων λόγω της ενεργειακής κρίσης, είπε ο Υπουργός...

Μέτρα πέραν των €440 εκατομμυρίων λόγω της ενεργειακής κρίσης, είπε ο Υπουργός Ενέργειας

Λαμβάνονται μέτρα το κόστος των οποίων έχει, μέχρι σήμερα, ξεπεράσει τα 440 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προστατευτεί ο Κύπριος καταναλωτής από την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού που έγινε σε εστιατόριο της πρωτεύουσας.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία πλήρους αναδιάρθρωσης και ανασχηματισμού, με τις προσπάθειες για λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, άρσης της απομόνωσης της χώρας μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων και αναβάθμισης, επέκτασης και ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τόνισε ακόμη ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου σε σχέση με τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, είναι η δημιουργία των απαραίτητων εκείνων συνθηκών που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.

Δήλωσε εξάλλου ότι προκειμένου να προστατευτεί ο Κύπριος καταναλωτής από την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο, λαμβάνονται μέτρα το κόστος των οποίων έχει, μέχρι σήμερα, ξεπεράσει τα 440 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Υπουργός ανέλυσε συνοπτικά τις κυριότερες ενέργειες που έχει προωθήσει το Υπουργείο Ενέργειας έως σήμερα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι έγινε έγκαιρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (2019/944) για τους κοινούς κανόνες για την αγορά ηλεκτρισμού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Υπουργείο κατάφερε να εξασφαλίσει ποσό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, ενώ στήριξε και τα αιτήματα της ΑΗΚ για χρηματοδότηση εργασιών για αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του δικτύου ύψους 83,3 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ταυτόχρονα είπε ο κ. Παπαναστασίου, «εργαζόμαστε τόσο για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών έλευσης φυσικού αερίου όσο και για την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, καθώς και για την προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και παραγωγής υδρογόνου».

Πρόσθεσε ότι εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους €4,7 εκατομμυρίων από το Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο», για την εγκατάσταση του Συστήματος Διαχείρισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, για να μην επιβαρυνθεί με το σχετικό κόστος ο καταναλωτής.

Είπε ακόμη ότι έγινε μεσολάβηση ώστε να παρασχεθεί τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρισμού, για τον σχεδιασμό των συστημάτων και διαδικασιών που απαιτούνται.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αγορά, μέσω της δραστηριοποίησης νέων παραγωγών, προμηθευτών και φορέων αθροιστικών υπηρεσιών, θα πετύχει να καταστεί πεδίο βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οποίο και θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για όλους ανεξαίρετα τους καταναλωτές.

Πέραν του κ. Παπαναστασίου, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Δρ Μιχάλης Συρίμη εκ μέρους του Εκτελεστικού Διευθυντή Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Σταύρου Σταυρινού και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δραστηριότητας Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, Πέτρος Μηνά.

Ο κ. Πουλλικκάς ανέφερε από πλευράς του ότι όσον αφορά το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένα 476 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά συστήματα, 157 μεγαβάτ αιολικά συστήματα και 13 μεγαβάτ συστήματα βιομάζας, λέγοντας ότι το σύνολο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα είναι 646 μεγαβάτ.

Πρόσθεσε ότι η συμβατική τεχνολογία είναι 1483 μεγαβάτ, και εξήγησε ότι σε αριθμούς εγκατεστημένης ισχύος περίπου το 40 με 45% είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως στη ζήτηση ενέργειας οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισφέρουν περίπου στο 21%. Δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει καθώς ειδικά τα φωτοβολταϊκά και η αιολική ενέργεια είναι περικοπτόμενες ενέργειες, δηλαδή μπορούν να παράξουν όταν και εφόσον υπάρχει το ανάλογο δυναμικό, επισημαίνοντας ότι με μεγάλη εισδοχή ανανεώσιμης ενέργειας χρειάζονται και άλλοι μηχανισμοί.

Χρειάζεται ένας σχεδιασμός μακροπρόθεσμης εθνικής ενεργειακής πολιτικής που δεν θα αλλάζει κάθε μήνα ή κάθε χρόνο, δήλωσε από πλευράς του ο κ. Νεοφύτου. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος είναι απομονωμένη και χρειάζεται ηλεκτρική διασύνδεση επισημαίνοντας ότι «ίσως θα χρειαστεί και μια συνεργασία με άλλα νησιώτικα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεκδίκηση συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη σωτηρία της χώρας».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πιο βασικό είναι ότι πρέπει ο τόπος να προχωρήσει για να ανοίξει η αγορά, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.  Σημείωσε ότι επιβάλλεται να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη λειτουργία τόσο του συστήματος μεταφοράς όσο και διανομής.

Ο κ. Συρίμη είπε ότι οι εκκρεμότητες που αφορούν στα προβλήματα και σφάλματα του συστήματος διαχείρισης της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, του γνωστού πλέον market management system (mms) οδεύουν προς επίλυση και μπορεί να λεχθεί ότι παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες υλοποίησης του έργου, λόγω της πανδημίας και της σοβαρής υποστελέχωσης του διαχειριστή, έγινε κατορθωτό να παραληφθεί ένα σύστημα που παρέχει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας και ασφάλειας.

O κ. Μηνά ανέφερε από πλευράς του ότι η συνεχής και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των φορέων αποσκοπεί στη βελτίωση των διαδικασιών και στην επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά καιρούς, στη διεκπεραίωση και εφαρμογή των σχεδίων ιδιοκατανάλωσης, καθώς και στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων και άλλων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ένταξη στην αγορά ηλεκτρισμού.

Σημείωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 υπήρξε απότομη και ραγδαία αύξηση των ετήσιων φωτοβολταϊκών συστημάτων, κυρίως για ιδιοκατανάλωση. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς σε μέτρα και δράσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό, στη βελτιστοποίηση και αυτοματοποίηση του δικτύου διανομής.

Με το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε σύντομη παρουσίαση για τα πεπραγμένα του Συνδέσμου από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού, Φάνο Καραντώνη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share