Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε ελαφρώς τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, λόγω της ανθεκτικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών το πρώτο τρίμηνο και της ισχυρής αγοράς εργασίας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη.

Ωστόσο, παρά τις ελαφρώς καλύτερες οικονομικές προβλέψεις, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3% το 2023 και στη συνέχεια να παραμείνει εκεί, συγκρατημένη από την αδύναμη ανάπτυξη μεταξύ των προηγμένων οικονομιών του κόσμου, ανακοίνωσε το ΔΝΤ σε νέα έκθεση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει σταδιακά από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πρόβλεψη ανάπτυξης για φέτος αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ τον Απρίλιο, θέτοντας την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης 3% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Αυτό είναι χαμηλότερο από την ανάπτυξη 6,3 τοις εκατό το 2021 και 3,5 τοις εκατό πέρυσι, ανακοίνωσε το ΔΝΤ στην επικαιροποίησή του για στο World Economic Outlook.

Νωρίτερα φέτος, το ΔΝΤ δημοσίευσε τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του από τη δεκαετία του 1990, αναφέροντας την επιβράδυνση της πληθυσμιακής αύξησης και το τέλος της εποχής που χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα προσπαθούσαν να «φτάσουν» οικονομικά τις προηγμένες.

Την Τρίτη, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η εικόνα του παγκόσμιου πληθωρισμού έχει βελτιωθεί κάπως, με τις τιμές καταναλωτή να αναμένεται τώρα να αυξηθούν κατά 6,8% φέτος, μειωμένες κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις του Απριλίου.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον υποτονικό πληθωρισμό στην Κίνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Ντάνιελ Λι, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιων Οικονομικών Μελετών του ΔΝΤ.

«Αυτή είναι μια από τις μόνες χώρες στον κόσμο αυτή τη στιγμή όπου ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον στόχο», είπε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό της Κίνας για το έτος στο 1,1%.

Πηγή:ΚΥΠΕ