X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣΜειώθηκαν τα δάνεια τον Απρίλιο, σε υψηλό 2 ετών το επιτόκιο δανείων...

Μειώθηκαν τα δάνεια τον Απρίλιο, σε υψηλό 2 ετών το επιτόκιο δανείων για αγορά κατοικίας

Μείωση παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2021 τα συνολικά νέα δάνεια, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω κυρίως της μείωσης των νέων δανείων προς επιχειρήσεις, την στιγμή που αυξήθηκαν τα καταναλωτικά δάνεια.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών ανήλθε το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας, ενώ το επιτόκιο δανείων για ποσά μέχρι €1 εκ. για επιχειρήσεις ανήλθε σε υψηλό 13 μηνών.

Από την άλλη, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τον Απρίλιο του 2021 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν μείωση και έφτασαν στα €540,0 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €611,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €21,2 εκ., σε σύγκριση με €18,3 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα €102,3 εκ., σε σύγκριση με €104,6 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. κατέγραψαν πτώση στα €68,6 εκ., σε σύγκριση με €90,9 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. μειώθηκαν στα €325,0 εκ., σε σύγκριση με €376,8 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια Καταθέσεων

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΚ, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, στο 0,07%, σε σύγκριση με 0,08% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες σημείωσε αύξηση στο 0,09%, σε σύγκριση με 0,08% τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια Δανείων

Επιπλέον, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια κατέγραψε άνοδο στο 3,05%, σε σύγκριση με 2,92% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασε αύξηση στο 2,18%, σε σύγκριση με 2,17% τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2019.

Επίσης, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. αυξήθηκε στο 3,35%, σε σύγκριση με 3,34% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Τέλος, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε πτώση στο 3,27%, σε σύγκριση με 3,37% τον προηγούμενο μήνα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share