X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΜητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά...

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις σημαντικές διαφορές

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ολοκληρώθηκε στις 17:20 ώρα Βρυξελλών και διήρκησε μια ώρα.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στην έδρα της συμμαχίας, «έσπασε ο πάγος, η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020  παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν»

Ένα βήμα προς την εξασφάλιση της μείωσης της έντασης το ερχόμενο καλοκαίρι πραγματοποίησαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την κατ’ ιδίαν τους συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, η συνάντηση κράτησε 50 λεπτά και ήταν κατ’ ιδίαν μόνο με τη συμμετοχή μόνο του Ιμπραήμ Καλίν από πλευράς Τουρκίας καθώς αυτός έκανε τη μετάφραση, όποτε και εκ τον πραγμάτων μετείχε και η Ε.Σουράνη από ελληνικής πλευράς. «Δεν μπορούν να επαναληφθούν τα γεγονότα της περσινής χρονιάς», συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε αμοιβαία συμφωνία κατανόηση ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020 και πως πρέπει να αποφεύγονται οι προκλήσεις που οδηγούν σε καταστάσεις που είναι δύσκολα διαχειρίσιμες.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει με τη θετική ατζέντα παρά τις όποιες διαφορές.

Ως διαφορές κατέγραψε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τις οποίες η Ελλάδα θα συζητήσει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των μέσων που έχουν επιλεγεί, όπως  μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, διερευνητικές επαφές, και πολιτικές διαβουλεύσεις
πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο προσφυγικό, αλλά πρέπει να αποφεύγονται προκλήσεις τύπου Μαρτίου 2020.

Θα ήταν ένδειξη καλής θέλησης από την Τουρκία να πάρει πίσω τους 1450 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις έχουν  απορριφθεί, επεσήμανε η κυβερνητική πηγή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share