O Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποιεί – σε συνέντευξη στην εφημερίδα Bild – τη γερμανική Κυβέρνηση να μην εμποδίσει την πορεία της χώρας του προς την αμυντική Συμμαχία ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η έκκλησή του Κουλέμπα: «Μην επαναλάβετε το λάθος που έκανε η Καγκελάριος Μέρκελ στο Βουκουρέστι το 2008, όταν αντιτάχθηκε σθεναρά σε οποιαδήποτε πρόοδο σε σχέση με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».
Η τότε απόφαση «άνοιξε την πόρτα στην εισβολή του Πούτιν στη Γεωργία και σε τελική ανάλυση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας». Αν η Ουκρανία ήταν ήδη μέλος του ΝΑΤΟ το 2014, η προσάρτηση της Κριμαίας, ο πόλεμος και η επίθεση σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kουλέμπα το Κίεβο δεν αναμένει ένταξη στο ΝΑΤΟ, όσο τουλάχιστον διαρκεί ο πόλεμος. «Αλλά μετά τον πόλεμο θα ήταν αυτοκτονικό για την Ευρώπη να μην δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ», προειδοποιεί. Γιατί μια Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι ο πόλεμος θα αποτελεί μια επιλογή. Ο Kουλέμπα ξεκαθαρίζει: «Ο μόνος τρόπος να κλείσει η πόρτα στη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ευρώπης και του ευρω-ατλαντικού χώρου συνολικά είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Είναι ο δρόμος προς την ειρήνη». Η Ρωσία δεν θα τολμήσει σε αυτήν την περίπτωση να επιτεθεί ξανά σε μία Ουκρανία που θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να ανακουφίσει τη Γερμανία και τις άλλες δυτικές χώρες του ΝΑΤΟ σε σχέση με την υπεράσπιση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας: «Θα επωμιστούμε εμείς ένα μέρος αυτού του βάρους. Δεν θα σταθμεύουν εκεί γερμανικές ταξιαρχίες, αλλά ουκρανικές».
Στη συνέντευξή του ο Κουλέμπα εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν πριν από λίγες ημέρες στη Bild. Σε αυτές ο Ούγγρος Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θεωρεί λανθασμένες τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και ότι δεν πιστεύει σε νίκη του ουκρανικού στρατού. Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει σε έντονο τόνο: «Έχω βαρεθεί να διαψεύδω όλα αυτά τα ανούσια επιχειρήματα. Όλα αυτά είναι λόγια, λόγια, λόγια». Η άποψη, η οποία διατυπώθηκε και πριν από τη μεγάλη ρωσική εισβολή, ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία ελπίδα, έχει ακουστεί ήδη πολλές φορές, προσθέτει.
Ο Koυλέμπα κατηγορεί τον Όρμπαν για στενή πολιτική συγγένεια με τον Πούτιν. Ο ίδιος δεν βλέπει τον Όρμπαν ως σύμμαχο του Πούτιν, «αλλά στο γραφείο του Ούγγρου Πρωθυπουργού και στο Κρεμλίνο είναι αρκετά παρόμοια η πολιτική αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί». Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών αμφισβητεί την πίστη του Όρμπαν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ: «Ελπίζω να είναι ακόμα σύμμαχος των άλλων μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Ο Kουλέμπα σχολιάζει παράλληλα και τη δήλωση του Όρμπαν ότι η Ουκρανία δεν είναι πλέον κυρίαρχη χώρα, επειδή εξαρτάται από τα όπλα και την οικονομική βοήθεια της Δύσης: «Πρόκειται για στρεβλή ερμηνεία της πραγματικότητας».
Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό αεροσκάφη δυτικής κατασκευής στο μέτωπο, δεν έχει όμως «καμία αμφιβολία ότι αυτό τελικά θα συμβεί». Παρ’ όλα αυτά, «εάν οι εταίροι μας είχαν λάβει την απόφαση πριν από περίπου οκτώ μήνες, πιθανότατα θα τα είχαμε πάρει μέχρι τώρα».
Τέλος, υπογραμμίζει την αδύναμη θέση του Πούτιν, ειδικά μετά την εξέγερση του επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner, Πριγκόσιν: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, η απάντηση του Πούτιν σε οποιαδήποτε αντιπολίτευση ή εξέγερση εναντίον του, είτε από το στρατό, είτε από τον επιχειρηματικό κόσμο ή το λαό, ήταν πάντοτε να τη συντρίψει, να την εξοντώσει.
Αυτή τη φορά ο Πούτιν έκανε ένα βήμα προς τα πίσω. Έκανε κάποιο είδος συμφωνίας με τον Πριγκόσιν, τους όρους της οποίας δεν γνωρίζουμε επακριβώς. Αυτό καταδεικνύει ότι δεν είναι σε θέση να αντεπιτεθεί ευρισκόμενος υπό πραγματική πίεση».
Πηγή:ΚΥΠΕ