X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΝΑΤΟ, Ουκρανία και διμερή συνεργασία συζήτησαν Μπάιντεν και Σούνακ

ΝΑΤΟ, Ουκρανία και διμερή συνεργασία συζήτησαν Μπάιντεν και Σούνακ

Στην ανάγκη να ενισχυθεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία και να διατηρηθεί η υποστήριξή της προς την Ουκρανία, συμφώνησαν οι Ρίσι Σούνακ και Τζο Μπάντεν κατά την πρωινή συνάντησή τους στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, συζήτησαν επίσης την πρόοδο της ουκρανικής αντεπίθεσης και τόνισαν τη σημασία της μακροπρόθεσμης δέσμευσης των διεθνών εταίρων στην άμυνα της Ουκρανίας, με την παροχή όσων χρειάζεται το Κίεβο για να κερδίσει τον πόλεμο και να εξασφαλίσει μελλοντικά την ειρήνη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να διασφαλιστεί μία ταχεία οδός πλήρους ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση έγινε την παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ήταν η πέμπτη μεταξύ των δύο ανδρών σε ισάριθμους μήνες, αλλά η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε την Ντάουνινγκ Στριτ.

Στη συνάντηση διάρκειας 38 λεπτών θίχτηκαν επίσης η κατάσταση στον Ινδο-ειρηνικό και στο Ιράν και από εκεί και πέρα έγινε αναφορά στη διμερή συνεργασία.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πρόοδος στην εφαρμογή της Ατλαντικής Διακήρυξης που υπέγραψαν οι δυο τους όταν πρόσφατα συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ένα πλαίσιο ευρείας οικονομικής συνεργασίας ΗΒ-ΗΠΑ με έμφαση στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ήδη έχει αρχίσει να καταρτίζεται η επιμέρους διμερής συμφωνία επί των πολύτιμων μετάλλων και το κείμενο συντονισμού της κοινής ομάδας δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια.

Οι κ. Σούνακ και Μπάιντεν συμφώνησαν σήμερα να συγκαλέσουν για τον Οκτώβριο την πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του Νούμερου 10 και του Λευκού Οίκου, ώστε να προωθηθεί η εφαρμογή της Ατλαντικής Διακήρυξης.

Ο Πρωθυπουργός Σούνακ ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την προγραμματιζόμενη για το φθινόπωρο μεγάλη διεθνή σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα διοργανώσει η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πλέον γίνει δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Ουίνδσορ για γεύμα, συζήτηση επί της κλιματικής αλλαγής και συνάντηση με παριστάμενους σε διάσκεψη για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share