X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΟ καθένας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του για τα ΤΑΕΠ,...

Ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του για τα ΤΑΕΠ, λέει η ΟΣΑΚ

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με ανακοίνωση της καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης όσον αφορά την λειτουργία των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Σημειώνει ότι εδώ και καιρό έχει θέσει ενώπιον των αρμοδίων τις εισηγήσεις της, για τη βελτίωση της εικόνας την οποία παρουσιάζουν τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία, πλην μιας εξαίρεσης του ιδιωτικού τομέα, αποτελούν και τους μοναδικούς παρόχους του ΓεΣΥ στην προσφορά υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Αναφέρει ότι ενώ η ΟΣΑΚ από τις αρχές Αυγούστου είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη των πραγμάτων, δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα έστω για την απάμβλυνση των τεράστιων προβλημάτων τα οποία υπάρχουν κι έτσι οι ασθενείς εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται αφάνταστα ενώ κάποιων κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους αφού πρόκειται για επείγοντα περιστατικά.

Μερίδιο ευθύνης, σημειώνεται, αναλογεί και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), στου οποίου την αρμοδιότητα ανήκει ο σχεδιασμός και η λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων. Προ της εφαρμογής του ΓεΣΥ, αναφέρεται, όλοι διεμήνυαν ότι τα ΤΑΕΠ θα αποσυμφορίζονταν μεταξύ άλλων με τη λειτουργία αυτών των ιατρείων διότι σε αυτά θα μπορούσαν να απευθύνονται οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υγεία τους αλλά δεν αποτελούν επείγοντα περιστατικά.

«Ο ΟΑΥ, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους παρόχους, εδώ και δύο σχεδόν χρόνια δεν έχει προωθήσει ξανά τις σχετικές διαδικασίες με αποτέλεσμα τα εφημερεύοντα ιατρεία να παραμένουν ακόμα στα χαρτιά. Η προσπάθεια που έγινε τον Αύγουστο με τα ιατρεία έκτακτης ανάγκης δεν απέδωσε, αφού αφορούσε μόνο τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν όσο θα έπρεπε για την λειτουργία τους», προστίθεται.

Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι ευθύνη, μικρή ή μεγάλη έχουν και οι Προσωπικοί Ιατροί του ΓεΣΥ, αρκετοί εκ των οποίων, στις μη εργάσιμες ώρες και ημέρες δεν ανταποκρίνονται στις κλήσεις των ασθενών τους ενώ όταν οι ίδιοι απουσιάζουν, τους παραπέμπουν κατευθείαν στα ΤΑΕΠ για εξυπηρέτηση.

Οι οργανωμένοι ασθενείς επισημαίνουν ότι οι Προσωπικοί Ιατροί, βάσει των σχετικών κανονισμών, οφείλουν να δηλώνουν το ωράριο εργασίας τους και ταυτόχρονα να ορίζουν αντικαταστάτη για την απουσία τους.

Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι ο ΟΚΥπΥ πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης, με τον καθορισμό διαδικασιών οι οποίες, αυτή τη φορά θα αποτελούν μόνιμες λύσεις.

Επιπρόσθετα η ΟΣΑΚ με λύπη, παρατηρεί ότι κάποια διαχρονικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν – αυτά είναι η καθυστέρηση στην ανταπόκριση ειδικών γιατρών στις κλήσεις των ΤΑΕΠ, όπως και η καθυστέρηση στην διεκπεραίωση εργαστηριακών και άλλων διαγνωστικών εξετάσεων.

Σταθερό είναι και το αιώνιο πρόβλημα, σημειώνεται, με την οργάνωση των κλινών στους θαλάμους των νοσοκομείων, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς να περιμένουν μέχρι και 24 ώρες για να μεταφερθούν για νοσηλεία.

Η ΟΣΑΚ, υπενθυμίζει ότι βάσει της νομοθεσίας για την λειτουργία των ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, τα περιστατικά τα οποία χαρακτηρίζονται ως περιστατικά επιπέδου «4» και «5» και παρουσιάζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, εξυπηρετούνται αλλά εκτός συστήματος. Δηλαδή ο πολίτης να αναλαμβάνει την πληρωμή του ποσού το οποίο απαιτείται για την περίθαλψή του ή να απευθύνεται στον προσωπικό του γιατρό για να εξυπηρετηθεί μέσω ΓεΣΥ.

Οι οργανωμένοι ασθενείς, σημειώνεται, αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη πρόνοια του νόμου δεν εφαρμόζεται, ωστόσο, και το συγκεκριμένα θέμα, αποτελούσε, προ ΓεΣΥ μια δικλείδα ασφαλείας ώστε τα ΤΑΕΠ να μην εξακολουθούν να κατακλύζονται από μη επείγοντα περιστατικά.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share