X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕΥΡΩΠΗO Λαβρόφ σχεδιάζει σύντομα να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του 'την...

O Λαβρόφ σχεδιάζει σύντομα να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του ‘την έλκυση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ’

Η Ρωσία σχεδιάζει σύντομα να έχει διαβουλεύσεις με την Τουρκία, κατά τις οποίες θα τεθεί το ζήτημα της συνεργασίας του πολεμικού ναυτικού Ουκρανίας και Τουρκίας, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με το πέρας των συνομιλιών του με τη Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιτ.

“Αναφέρατε τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, οι οποίες αφορούν στα σχέδια συνεργασίας μεταξύ του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας και της Τουρκίας. Με πολλή σαφήνεια προσδιορίσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ως προς τις προσπάθειες να τραβηχτεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολίες ότι τα σοβαρά, υπεύθυνα κράτη κατανοούν πλήρως για τι πράγμα μιλάμε. Στον τακτικό μας διάλογο με τους Τούρκους συναδέλφους, σε σύντομο χρόνο σχεδιάζεται άλλη μια επαφή μας, νομίζω, φυσικά, ότι θα συνομιλήσουμε και γι` αυτό το θέμα επίσης”, δήλωσε ο κ. Λαβρόφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής του ΟΑΣΕ.

Επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών έχει αναφερθεί στις “επίμονες συστάσεις” της Μόσχας, προς “υπεύθυνες χώρες”, κατονομάζοντας ωστόσο ειδικά την Τουρκία, η οποία έχει κληθεί από τη Ρωσία στις 12 Απριλίου “να αναλύσει την κατάσταση, τις αιώνιες επιθετικές δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου”, αλλά και προειδοποιηθεί (σ.σ. μαζί με άλλα κράτη) “να μην τροφοδοτούν τις μιλιταριστικές διαθέσεις του και να μην ενθαρρύνουν την πολεμική επιθετικότητά του”, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Στις 24 Μαΐου ο κ.Λαβρόφ επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αργκουμέντι Ι Φάκτι” ότι “η ενθάρρυνση των επιθετικών ουκρανικών πρωτοβουλιών για την Κριμαία ισοδυναμούν με επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας”, γι` αυτό και η Μόσχα υπολογίζει ότι η γραμμή της Τουρκίας “θα διορθωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες μας”.

Η Μόσχα θεωρεί την Κριμαία ρωσικό έδαφος από το 2014, έπειτα από δημοψήφισμα που διοργάνωσαν οι τοπικές Αρχές και τάχθηκε σε ποσοστό 96,57% υπέρ της “επανένωσης με τη Ρωσία”, ενώ η Ουκρανία, στην οποία ανήκε έως τότε, κάνει λόγο για εισβολή και κατοχή του εδάφους της χερσονήσου από το ρωσικό στρατό, προσέγγιση, που συμμερίζονται οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share