X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟ τελευταίος εναπομείνας Γάλλος βετεράνος της D-day πέθανε σε ηλικία 100 ετών

Ο τελευταίος εναπομείνας Γάλλος βετεράνος της D-day πέθανε σε ηλικία 100 ετών

Ο τελευταίος επιζών Γάλλος που συμμετείχε στην εισβολή των Συμμάχων στη Νορμανδία το 1944 πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 100 ετών, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Λεόν Γκοτιέ ήταν μεταξύ των 177 Γάλλων που συμμετείχαν στις αποβάσεις στις 6 Ιουνίου 1944, οι οποίες σηματοδότησαν την έναρξη της ανατροπής της κυριαρχίας της ναζιστικής Γερμανίας στη δυτική Ευρώπη.

Ανήκε στους κομάντο Kieffer, που αποτελούνταν από Γάλλους μαχητές που συνέχισαν να πολεμούν τους Ναζί στο πλευρό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων συμμαχικών δυνάμεων ακόμα και μετά την παράδοση της γαλλικής κυβέρνησης στη Γερμανία το 1940.

Πέθανε στο νοσοκομείο της Καέν τα ξημερώματα της Δευτέρας, δήλωσε ο δήμαρχος του κοντινού Ουιστρέαμ Ρομέν Μπάιλ, κοντά στις παραλίες της Νορμανδίας, όπου εορτάζεται κάθε χρόνο η επέτειος των σκληρών μαχών.

Οι αποβάσεις στις 6 Ιουνίου 1944, γνωστές ως D-Day, ήταν η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση εν καιρώ πολέμου που έγινε ποτέ.

Της επίθεσης ηγήθηκαν αμερικανικά, βρετανικά και καναδικά στρατεύματα, με τη συμμετοχή δυνάμεων από Αυστραλία, Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ροδεσία και Πολωνία.

Περίπου 18.000 αλεξιπτωτιστές ρίχτηκαν στην περιοχή εισβολής και οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις παρείχαν αεροπορική υποστήριξη σε χιλιάδες πλοία του πολεμικού ναυτικού που μετέφεραν περισσότερους από 130.000 χερσαίους στρατιώτες στις αποβάσεις.

Πάνω από 4.000 στρατιώτες των Συμμάχων έχασαν τη ζωή τους την πρώτη ημέρα της εισβολής, η οποία τελικά παρείχε στους επιτιθέμενους ένα έρεισμα στη δυτική Γαλλία για να απωθήσουν τους Γερμανούς.

Ο Γκοτιέ – ο οποίος ζούσε στο Ουιστρέαμ από τη δεκαετία του 1990 – εντάχθηκε στο κίνημα της Ελεύθερης Γαλλίας στο Λονδίνο, με επικεφαλής τον Σαρλ ντε Γκολ, το 1940.

Πολέμησε στο Κονγκό, τη Συρία και τον Λίβανο πριν συμμετάσχει στην επίθεση της Νορμανδίας.

Μετά τον πόλεμο, έγινε αγωνιστής για την ειρήνη, παρουσιάζοντας τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

“Σκοτώνεις ανθρώπους από την άλλη πλευρά που δεν σου έκαναν ποτέ τίποτα, που έχουν οικογένειες και παιδιά. Για ποιο λόγο;” είπε σε μια γιορτή για τα 100ά γενέθλιά του πέρυσι.

«Το Ουιστρέαμ είναι πολύ λυπημένο σήμερα, η απώλεια αυτού του πατέρα, αυτού του παππού μας έχει κάνει ορφανούς», είπε ο Μπάιλ, αποκαλώντας τον Γκοτιέ «έναν τοπικό ήρωα που όλοι γνώριζαν» και «ένθερμο υπερασπιστή της ελευθερίας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share