Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, απαίτησε τη Δευτέρα δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών εσόδων, δίνοντας προθεσμία ως τα τέλη Αυγούστου για αυτό.
Πρέπει να σχηματιστεί «ανώτερη επιτροπή επιφορτισμένη να θέσει σε εφαρμογή οικονομικές διευθετήσεις για τη δίκαιη διαχείριση των δημοσίων κεφαλαίων», συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εσόδων, δήλωσε ο στρατάρχης Χάφταρ απευθυνόμενος σε αξιωματικούς του στρατού του στο γενικό αρχηγείο του στο Ράζμα (25 χιλιόμετρα ανατολικά της Βεγγάζης).
Έδωσε προθεσμία «ως τα τέλη Αυγούστου προκειμένου αυτή η επιτροπή να ολοκληρώσει την αποστολή της». Αν δεν υπάρξει λύση, «οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι έτοιμες να δράσουν μόλις λάβουν εντολές όταν έρθει η στιγμή», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τον διχασμό ανατολής και δύσης.
Δυο κυβερνήσεις συνεχίζουν να διεκδικούν την εξουσία: η μια είναι εγκατεστημένη στην Τρίπολη (δυτικά), αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, η έτερη στην ανατολή, με την υποστήριξη του στρατάρχη Χάφταρ.
Οι εισπράξεις από τις εξαγωγές πετρελαίου, βασική πηγή εσόδων της χώρας της βόρειας Αφρικής, γίνονται συχνά αντικείμενο διενέξεων μεταξύ διαφόρων πλευρών· τα διαχειρίζονται η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου και η κεντρική τράπεζα, που έχουν έδρα την Τρίπολη.
Την 24η Ιουνίου ο Οσάμα Χαμάντ, ο επικεφαλής της παράλληλης Κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στην ανατολή, απείλησε ότι οι εξαγωγές υδρογονανθράκων θα ανασταλούν.
Σε ανάρτηση των υπηρεσιών του στα τέλη Ιουνίου στο Twitter, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νόρλαντ «παρότρυνε τους Λίβυους πολιτικούς παράγοντες να εγκαταλείψουν τις απειλές για αναστολή της παραγωγής πετρελαίου, που θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής για τη λιβυκή οικονομία και τους Λίβυους».
Το μήνυμα αυτό της Ουάσιγκτον αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια στην ανατολική Λιβύη, που είδε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, και χαρακτηρίστηκε «προσβολή» από τον στρατάρχη Χάφταρ.
«Οι πρεσβευτές ορισμένων χωρών, πάνω απ’ όλους ο επονομαζόμενος Νόρλαντ (…) απέτυχαν να συμβάλουν στη λύση της λιβυκής κρίσης και, απεναντίας, βάθυναν τις διαφορές μεταξύ των Λίβυων», είπε ο Χαλίφα Χάφταρ στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Χάνταθ.
«Σταματήστε να χώνετε τη μύτη σας στις υποθέσεις των Λίβυων», που θα προχωρήσουν κάποια στιγμή χωρίς την «ανάμιξή σας», πέταξε ο στρατάρχης, επευφημούμενος από τους αξιωματικούς του.
Πηγή:ΚΥΠΕ