X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΟι 27 Υπουργοί Γεωργίας αποδέχθηκαν τη συμφωνία ΕΚ - Προεδρίας για τη...

Οι 27 Υπουργοί Γεωργίας αποδέχθηκαν τη συμφωνία ΕΚ – Προεδρίας για τη νέα ΚΑΠ στο Λουξεμβούργο

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αποδέχθηκαν την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο η Πορτογαλική Προεδρία.

«Συμφωνήσαμε την πιο φιλόδοξη ΚΑΠ μέχρι σήμερα. Αυτή είναι μια καλή συμφωνία για τους αγρότες και για την Ευρώπη, η οποία θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό σύστημα γεωργικών τροφίμων, καθιστώντας το πιο βιώσιμο και δίκαιο για όλους. Η συμφωνία προβλέπει μια εκσυγχρονισμένη ΚΑΠ που υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και φιλική προς το κλίμα γεωργία, αυξάνει τον σεβασμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και διασφαλίζει ότι οι αγρότες παραμένουν ανταγωνιστικοί χωρίς να αφήνουν κανέναν πίσω», δήλωσε σχετικά η Maria do Céu Antunes, Υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τώρα σε διοργανικό επίπεδο σχετικά με τις υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, μετά την οποία θα εγκριθεί επίσημα τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο. Η νέα ΚΑΠ θα καλύψει την περίοδο 2023-2027, ενώ μια μεταβατική ρύθμιση που συμφωνήθηκε για το 2020 θα συνεχίσει να ισχύει έως τότε.

Τα κράτη μέλη θα έχουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να υποβάλουν στην Κομισιόν τα εθνικά στρατηγικά τους σχέδια προς έγκριση.

Η νέα ΚΑΠ ορίζει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των αγροτών να υιοθετήσουν “πράσινες” γεωργικές πρακτικές. Αυτά περιλαμβάνουν:

– βελτιωμένα πρότυπα υπό όρους που πρέπει να πληρούν οι αγρότες για να λάβουν στήριξη από την ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης εδαφών πλούσιων σε άνθρακα μέσω της προστασίας υγροτόπων και τυρφώνων, και ελάχιστα μερίδια αρόσιμων γαιών που θα αφιερωθούν σε χαρακτηριστικά τοπίου για την προστασία της βιοποικιλότητας

– οικολογικά συστήματα για την υποστήριξη ή / και την παροχή κινήτρων στους αγρότες να παρακολουθούν τις γεωργικές πρακτικές που ωφελούν το κλίμα και το περιβάλλον

– αυξημένο μερίδιο της χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης που θα δαπανηθεί για πράσινες παρεμβάσεις

– παρακολούθηση των δαπανών για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Το πακέτο μεταρρύθμισης της ΚΑΠ περιλαμβάνει επίσης μέτρα που αποσκοπούν στην ανακατανομή κεφαλαίων υπέρ των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανακατευθύνουν το 10% των άμεσων πληρωμών για να ωφελήσουν αυτές τις εκμεταλλεύσεις (κατ `αρχήν μέσω αναδιανεμητικών πληρωμών, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι μπορούν να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα μέσω άλλων συγκρίσιμων μέσων).

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης μια αλλαγή από την εστίαση στη συμμόρφωση σε μια ΚΑΠ βάσει επιδόσεων που θα δώσει στα κράτη μέλη την ελευθερία να εφαρμόζουν εξατομικευμένες παρεμβάσεις βάσει στρατηγικού σχεδιασμού και συγκεκριμένων κοινών στόχων, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share