X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΟι μυστικές υπηρεσίες Δανίας βοήθησαν την NSA στην παρακολούθηση πολιτικών ΕΕ, μεταξύ...

Οι μυστικές υπηρεσίες Δανίας βοήθησαν την NSA στην παρακολούθηση πολιτικών ΕΕ, μεταξύ αυτών και της Μέρκελ

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας φέρονται να βοήθησαν την NSA κατά την παρακολούθηση πολιτικών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Καγκελάριος Μέρκελ, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, η δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE βοήθησε τη NSA κατά την παρακολούθηση κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών. Η Άγκελα Μέρκελ, ο Φράνκ Βάλτερ Σταιμάγκερ και ο Πέερ Στάινμπρουκ ήταν μεταξύ εκείνων, των οποίων οι συνομιλίες παρακολουθούνταν.

Όπως σημειώνεται, οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA να παρακολουθήσει τις συνομιλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου και άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών.

Η δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και αντιμετώπισης εξωτερικών απειλών Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) επέτρεψε στην NSA να χρησιμοποιήσει τον απόρρητο σταθμό ακρόασης Sandagergardan κοντά στην Κοπεγχάγη, μετέδωσαν χθες η Δανική Ραδιοτηλεόραση DR και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των NDR, WDR και Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Σύμφωνα με κοινή έρευνα ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και εφημερίδων, η αμερικανική μυστική υπηρεσία ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει μεταξύ του 2012 και του 2014 υποκλοπές από έναν σημαντικό διαδικτυακό κόμβο με διάφορα υποβρύχια καλώδια. Η παρακολούθηση των συνομιλιών αφορούσε κορυφαίους πολιτικούς από την Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Στη Γερμανία, εκτός από τη Mέρκελ και τον σημερινό Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, παρακολουθούσαν και τον πρώην υποψήφιο Καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ.

Σύμφωνα με την DR, η NSA είχε πρόσβαση σε SMS, τηλεφωνικές κλήσεις και δραστηριότητες στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων αναζητήσεων, συζητήσεων και των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων. Η DR μετέδωσε ότι οι πληροφορίες προέρχονται από εννέα πηγές που έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες της FE. Η έρευνα επιβεβαιώθηκε και από διάφορες ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συνεργασία μεταξύ της NSA και της δανικής μυστικής υπηρεσίας για την παρακολούθηση γειτονικών της ευρωπαϊκών χωρών τεκμηριώθηκε σε εσωτερική έκθεση της FE το 2015. Οι Δανοί ειδικοί στις υπηρεσίες πληροφοριών και την Πληροφορική συνέταξαν μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, την επονομαζόμενη Έκθεση Dunhammer.

Η Υπουργός Άμυνας της Δανίας Tρίνε Μπράμσεν, η οποία ασκεί τα καθήκοντά της από τον Ιούνιο του 2019, ενημερώθηκε σύμφωνα με τον DR σχετικά τον Αύγουστο του 2020. Δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ότι «η συστηματική παρακολούθηση στενών συμμάχων» είναι απαράδεκτη.

Ο Στάινμπρουκ δήλωσε στο ερευνητικό δίκτυο των NDR, WDR και Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ότι πληροφορήθηκε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων από τα ΜΜΕ. «Από πολιτικής απόψεως θεωρώ ότι είναι σκάνδαλο», δήλωσε. Ο ίδιος θεωρεί μεν ότι τα δυτικά κράτη χρειάζονται λειτουργικές και ικανές να δράσουν υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά αυτό το είδος παρακολουθήσεων μεταξύ εταίρων δείχνει ανθρώπους «που ζουν σε έναν δικό τους κόσμο».

Αλλά και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτα για την κατασκοπεία από την Δανία σε βάρος κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. «Το αντικείμενο της έρευνάς σας έγινε γνωστό στην Καγκελάριο από το ερώτημα σας», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Στάινμαγιερ δήλωσε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση από τη Δανία.

Ο πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Σνόουντεν δημοσίευσε το 2013 χιλιάδες έγγραφα μυστικών σχετικά με τις πρακτικές παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι αποκαλύψεις πυροδότησαν οργή σε όλο τον κόσμο. Η Mέρκελ αντέδρασε με τη φράση «παρακολούθηση των συνδιαλέξεων μεταξύ φίλων -αυτό δεν είναι δυνατόν», όταν έγινε γνωστό ότι η NSA φέρεται να παρακολουθούσε το κινητό της τηλέφωνο. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σταμάτησε την έρευνα το 2015.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share