X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΟι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν ψηλές, λέει ο Τρισέ

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν ψηλές, λέει ο Τρισέ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αντιμετωπίσει υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκτιμά ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Τρισέ, αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη υποστήριξη που απολαμβάνει μεταξύ των πολιτών το Ευρώ, παρά το γεγονός ότι το κοινό νόμισμα αντιμετωπίστηκε αρχικά με σκεπτικισμό και παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε, όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, η κρίση του δημόσιου χρέους ή η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Τρισέ, που αύξησε επανειλημμένα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της θητείας του από το 2003 έως το 2011, κερδίζοντας τη φήμη του πολέμιου του πληθωρισμού, είπε: «Η κανονική ζωή μιας Κεντρικής Τράπεζας χαρακτηρίζεται από τη μάχη για σταθερότητα των τιμών μέσω της αποτροπής ενός υψηλότερου πληθωρισμού».

Ωστόσο, υπό τον διάδοχό του, Μάριο Ντράγκι, ακολούθησε μια μακρά φάση εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού και επιτοκίων στην Ευρωζώνη, «κατά την οποία στόχος ήταν να αποφευχθεί το αντίθετο, ο αποπληθωρισμός. Ο αποπληθωρισμός είναι επικίνδυνος, καθώς προκαλεί συρρίκνωση της οικονομίας και των θέσεων εργασίας». Επρόκειτο όμως κατά τον Τρισέ για μία ειδική κατάσταση: «Δεν θα επιστρέψουμε σε αυτήν».

Ανέφερε πως αναμένει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις. Και αυτό θα συμβεί για τρεις λόγους: «Τη μερική ανατροπή της παγκοσμιοποίησης, την καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας σε συνδυασμό με τους υψηλότερους μισθούς και τον δαπανηρό μετασχηματισμό της οικονομίας σε περισσότερο φιλική προς το κλίμα».

Ο Τρισέ δεν εντοπίζει κίνδυνο απο-παγκοσμιοποίησης, αλλά μια τάση αντιμετώπισης των κινδύνων που ανακύπτουν από τις πιο μακρινές παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Από την άλλη πλευρά, και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, υπάρχει «μια ευρέως διαδεδομένη εντύπωση ότι οι ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα δεν αντιμετωπίζονται δίκαια. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των ονομαστικών μισθών και, συνεπώς, σε μεγαλύτερη πίεση στις τιμές. Για παράδειγμα, με περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ως προς τον «πράσινο» μετασχηματισμό, ο Γάλλος πολιτικός σχολίασε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε παγκοσμίως πλεόνασμα αποταμιεύσεων σε σχέση με τις επενδύσεις, γεγονός που μείωνε τις πληθωριστικές πιέσεις και πίεζε τα επιτόκια προς τα κάτω. «Όμως αυτό τώρα αντιστρέφεται, καθώς απαιτούνται τεράστιες πρόσθετες επενδύσεις».

Ερωτηθείς για την κριτική προς την ΕΚΤ ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στις πληθωριστικές πιέσεις, ο Τρισέ είπε: «Δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μετά από δέκα χρόνια υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, η αντίδραση πήρε κάποιο χρόνο». Όλοι οι εμπλεκόμενοι έπρεπε να προετοιμαστούν για μια δραματική ανατροπή, «και αυτό δεν είναι εύκολο». Επιπλέον, οι Κεντρικές Τράπεζες είχαν δεσμευτεί σε μια μακρά φάση χαμηλών επιτοκίων και ξαφνικά κλήθηκαν να αλλάξουν πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ δεν δίστασε: «Αύξησε τα επιτόκια κατά 3,75 ποσοστιαίες μονάδες σε χρόνο-ρεκόρ». Πάντως, ο Γάλλος πολιτικός αρνήθηκε να εκφράσει την άποψή του για το πόσο ψηλά θα πρέπει να ανέβουν τα επιτόκια.

Αναφερόμενος στο μέλλον των οικονομικών θεσμών της ΕΕ, ο Trichet δήλωσε πως καταθέτει τρεις προτάσεις: «Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο στις διαφορές μεταξύ επιμέρους χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεύτερον, ο Πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να έχει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη λειτουργία του και όχι οι Υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών. Και τρίτον, χρειαζόμαστε μια Ένωση Κεφαλαιαγορών και μια πλήρως ανεπτυγμένη Τραπεζική Ένωση, πράγμα που σημαίνει και από κοινού ασφάλιση των καταθέσεων».

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο και επικίνδυνο κόσμο προϋποθέτει «ολοκλήρωση της Κοινή Αγοράς, σημαντικά βήματα προόδου στην ευρωπαϊκή Διπλωματία και Άμυνα και επιδίωξη για ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στην παγκόσμια δομή εξουσίας», επισήμανε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share