X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗ«Οι συνομιλίες Αιγύπτου-Τουρκίας έχουν σταματήσει προς το παρόν» λέει ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ

«Οι συνομιλίες Αιγύπτου-Τουρκίας έχουν σταματήσει προς το παρόν» λέει ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ

«Οι συνομιλίες Αιγύπτου-Τουρκίας έχουν σταματήσει προς το παρόν» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου μάλιστα αρνήθηκε ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία κατευθυνόταν στην Τουρκία για να συνεχίσει τις συνομιλίες σύντομα.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας έγιναν στην εκπομπή «Η ιστορία» του δημοσιογράφου Αμίρ Αντίμπ, στον οποίο ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει επί του παρόντος ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση των αιγυπτο-τουρκικών σχέσεων».

Τη δήλωση κατέγραψε η αγγλόγλωσση αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Independent» αναδημοσιεύοντας το ρεπορτάζ της αραβόγλωσσης εφημερίδας «Μασρ Ελ Γιουμ».

Όπως μεταδίδει ο τοπικός Τύπος, ο κ. Σάμεχ Σούκρι τονίζει ότι υπάρχει διπλωματική εκπροσώπηση και από τις δύο πλευρές με τους Επιτετραμμένους των πρεσβειών τους, «μέσω των οποίων λαμβάνει χώρα ο κανονικός πολιτικός διάλογος για τη μεταφορά μηνυμάτων, τη διαχείριση της σχέσης και της επικοινωνίας σχετικά με το πώς βλέπουμε τις σχέσεις αυτές και τις απόψεις που πρέπει να επικοινωνήσουμε προς την τουρκική πλευρά».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επανέλαβε τις σταθερές και πάγιες απόψεις της Αιγύπτου σχετικά με την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «αναμένουμε ότι οι αιγυπτιακο-τουρκικές σχέσεις θα βασίζονται στις αρχές που διέπουν τις σταθερές διεθνείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της μη παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις και της καλής γειτονίας, και μην επιτρέποντας οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εδάφη που θα αποσταθεροποιούσαν μια άλλη χώρα».

Και ο κ. Σούκρι κατέληξε ότι «αυτές είναι οι καθιερωμένες αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες ακολουθούμε και υιοθετούμε, και περιμένουμε σε όλες τις σχέσεις μας ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν αυτές τις ίδιες αρχές».

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η αιγυπτιακή εφημερίδα, τις νέες αυτές δηλώσεις του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ πυροδότησαν αυτά που ειπώθηκαν από τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, ο οποίος επέκρινε τις αιγυπτιακές αρχές για αποφάσεις που εξέδωσαν για τους ηγέτες και μέλη της παράνομης μουσουλμανικής αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ο Γιασίν Ακτάι έκανε λόγο για «στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο», όταν ένα αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε καταδικαστικές αποφάσεις για τη θανατική καταδίκη 12 μελών της παράνομης μουσουλμανικής αδελφότητας.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα καταλήγει, σημειώνοντας ότι «οι δηλώσεις του Ακτάι έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις των δύο χωρών και την προσέγγιση που καταγράφηκε σε αρκετές συναντήσεις τους στο Κάιρο όταν πρόσφατα μία τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αίγυπτο στις 5 και 6 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου, και όπου μετά την επίσκεψη εκδόθηκε κοινή δήλωση που περιέγραψε ως ‘ειλικρινείς και σε βάθος’ τις μεταξύ τους συνομιλίες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share